Από την Λευκίμμη έκλεισε την διήμερη επίσκεψη του στο νησί μας ο Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης σήμερα βρέθηκε στη Λευκίμμη, όπου επισκέφθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το λιμάνι Λευκίμμης και στην συνεχεία έγινε σύσκεψη με τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της Λευκίμμης.

Ο Υπουργός έγινε δέκτης της αγωνίας που εκφράστηκε από τους κατοίκους για μια σειρά προβλημάτων που υπάρχουν στην Νότια Κέρκυρα.

Κυρίαρχα θέματα που τέθηκαν ήταν: τα απορρίμματα και το ενδεχόμενο λειτουργίας του ΧΥΤΑ , το οδικό δίκτυο, η κατάργηση του Α.Τ. Λευκίμμης, καθώς και το αποχετευτικό.

Ο Υπουργός απάντησε συγκεκριμένα στα εξής θέματα:

Καλλικράτης – Χωροταξικό: μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα υπάρξουν αλλαγές.

Αναφορικά με το ζήτημα της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων όπως της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε: «Μέσα στην σκέψη και στην πρόθεση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” δεν αποτελεί ξεχωριστό θέμα, το χωροταξικό. Μόνο λοιπόν ως εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα θα αντιμετωπίσουμε τέτοιες περιπτώσεις. Άρα δεν θα ήταν σκόπιμο και νομίζω ότι θα λειτουργούσε και αποπροσανατολιστικά,  το να πούμε στις δεδομένες συνθήκες ότι ανοίγουμε μία γενικευμένη συζήτηση για τα όρια των Δήμων ή των Περιφερειών πολύ περισσότερο. Άρα  επαναλαμβάνω ότι έχουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένες εξαιρέσεις, τις οποίες θα δούμε σε κατάλληλο χρόνο, όταν θα συζητήσουμε το συνολικό θέμα της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”.»

Για διαχείριση απορριμμάτων

Για το διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο υπουργός τόνισε: «Έχουμε συζητήσεις πολλές φορές με τους εκπροσώπους της ΤΑ και αυτό που είπαμε όλοι είναι ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα από τα βασικά έργα της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, είναι εγκεκριμένος, αυτός πλέον αναλύεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μιλάμε για το Ιόνιο και πρέπει να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο βηματισμό, να δούμε πού μπορεί να υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αποσαφηνίσεις, σκοτεινά σημεία, αλλά ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτό το θέμα.»

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «Σήμερα νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε. Ο μόνος που φαίνεται ότι δεν το έχει καταλάβει είναι δυστυχώς εκείνο το κομμάτι του πολιτικού κόσμου, το οποίο προέρχεται από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρομαι ιδιαίτερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος για άλλη μια φορά -παρά την αντιφατική προηγούμενη στάση του γύρω από τα θέματα της αξιολόγησης δήλωσε: «Κλείστε την αξιολόγηση όπως-όπως… αποδεχτείτε ότι σας λένε… Μην κλείσετε την αξιολόγηση και παραιτήθηκε και πηγαίνετε για εκλογές…”- έρχεται τώρα που διαψεύστηκαν οι δικές του μικροκομματικές προσδοκίες, οι δικές του θα έλεγα θέσεις, οι οποίες ήταν υπονομευτικές συνολικά για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, αφού σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ο κ. Μητσοτάκης σε πάρα πολλά ζητήματα υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή φαίνεται ότι χαρακτηρίζεται ο ίδιος από ένα πλεόνασμα ημιμάθειας, γιατί κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει με διαφορετικό τρόπο την θέση του, την οποία μόλις προχθές σε μία Συνέντευξη διατύπωσε: «Να δοθεί αυτή τη στιγμή ένα μέρος του πλεονάσματος του 2016 προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση». Αν δεν κάνω λάθος μίλησε για τους παιδικούς σταθμούς. Είναι ο ίδιος που όταν ήρθε το θέμα της διανομής του πλεονάσματος του 2016, μέσα από το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, το καταψήφισε. Είναι ο ίδιος που τα συγκεκριμένα θετικά μέτρα, τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία προβλέπονται ύστερα από αυτή την ηρωική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση για μετά το 2019, λέει πως δεν θα τα ψηφίσει. Και δείχνει και ημιμαθής, γιατί δεν έχει μάθει. Δεν του το είπε, προφανώς, ο κ. Σαμαράς όταν του παραχώρησε την αρχηγεία του κόμματός του, ότι οι δαπάνες κάθε χρονιάς προσδιορίζουν το πρωτογενές αποτέλεσμα, πλεόνασμα ή έλλειμμα εκείνης της χρονιάς και δεν μπορούν να αφορούν την παρελθούσα. Αυτή τη στοιχειώδη οικονομική παιδεία θα έπρεπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος  φιλοδοξεί μάλιστα κάποια στιγμή να γίνει πρωθυπουργός, θα έπρεπε να την ήξερε ή εν πάση περιπτώσει το επιτελείο του θα έπρεπε να τον είχε ενημερώσει. Εάν πάλι το γνώριζε και κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις σημαίνει ότι πρόκειται για έναν χυδαίο λαϊκιστή, ο οποίος  κάνει πως δεν γνωρίζει, αν δεν γνωρίζει, και προσπαθεί για άλλη μία φορά, με έναν ανεύθυνο τρόπο, σε μια κρίσιμη στιγμή, που φαίνεται ότι έχουμε περάσει τον κάβο, προσπαθεί να δημιουργήσει αμφιβολίες στον κόσμο; Προσπαθεί να δημιουργήσει χαμηλές προσδοκίες; Σίγουρο είναι, ότι πράγματι πρόκειται για ένα πλεόνασμα ανευθυνότητας τελικά, που τον χαρακτηρίζει.»