Μια ημέρα πριν τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας, ο πρώην Πρόεδρος και εκ νέου α υποψήφιος Γιώργος Χονδρογιάννης μιλά στο corfutvnews για την προηγούμενη θητεία, για τις δράσεις αλλά και για τους νέους στόχους.

Ερώτηση: Θα ξεκινήσω με ένα ερώτημα που αποτελεί και επιχείρημα του αντίπαλου συνδυασμού. Γιατί επιλέξατε να ξαναβάλετε υποψηφιότητα διεκδικώντας για μια ακόμα φορά την Προεδρία του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας.

Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι ακούω και εγώ συχνά αυτό το «επιχείρημα» όπως το χαρακτηρίσατε, αλλά επιτρέψτε μου να μην το θεωρώ επιχείρημα. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν έχω καμία απολύτως εμμονή με την καρέκλα του Προέδρου του Επιμελητηρίου, ούτε είμαι «εξουσιομανής», αν και η θέση του Προέδρου του Επιμελητηρίου δεν είναι θέση εξουσίας, αλλά θέση ευθύνης, θέση προσφοράς στους συναδέλφους, θέση κατάθεσης κάθε ικμάδας για προσφορά στον τόπο, στην οικονομία και στο επιχειρείν. Έχω μάθει στη ζωή μου να λειτουργώ ομαδικά, να σέβομαι τους συνεργάτες μου, οι οποίοι με σέβονται και οι οποίοι σέβονται την μεγάλη ευθύνη που έχουμε αναλάβει έναντι των συναδέλφων μας για να τους στηρίξουμε και να στηρίξουμε κατ’ επέκταση και την οικονομία του τόπου μας, το νησί μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Έτσι έθεσα το θέμα του επικεφαλής του συνδυασμού μας στη διάθεση της ομάδας, μάλιστα πρότεινα σε κάποιους απ αυτούς να ηγηθούν του συνδυασμού μας, αλλά οι ίδιοι αποφάσισαν να ηγηθώ για μια ακόμα φορά του συνδυασμού και να ολοκληρώσουμε, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον, γιατί το επιχειρείν δεν είναι κάτι το στατικό έχει δυναμική και εξελίσσεται όπως και η ζωή να προωθήσουμε και να δρομολογήσουμε, όσα δεν έχουμε κάνει, αλλά και όσα έχουν δημιουργηθεί, ως καταστάσεις ή ως προβλήματα από την εξέλιξη των πραγμάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συνεχίσω στο ίδιο πνεύμα, επιτρέψτε μου, να θέσω κάτι άλλο που ακούγεται στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Λένε ότι είστε μεγάλος σε ηλικία, σας ενοχλεί αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με διασκεδάζει, δεν με ενοχλεί, θεωρώ ότι όποιος το λέει και το ισχυρίζεται ότι έχει χιούμορ. Ίσως μπορώ να συμφωνήσω με όσους το λένε, ότι ναι είμαι λίγο μεγάλος για να συμμετάσχω στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο. Για να σοβαρευτούμε. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω κανέναν σε αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα, γιατί πραγματικά το βλέπω αστείο και ανώφελο. Η κοινωνία μας και οι συνάδελφοι μας και όλοι μας βεβαίως, έχουμε πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουμε, γίνεται καθημερινά ένας αγώνας επιβίωσης των επιχειρήσεων μας και των δουλειών μας για να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να σπουδάσουμε τα παιδιά μας. Ας μην ρίχνουμε το επίπεδο. Είμαι υπερήφανος γιατί στον συνδυασμό μας κατορθώσαμε να «παντρέψουμε» το νέο αίμα, αφού δίπλα μας βρίσκονται νέα παιδιά, νέοι επιχειρηματίες, με φρέσκιες ιδέες και ενθουσιασμό, με την εμπειρία και την γνώση των παλαιοτέρων. Πραγματικά θεωρώ ότι η όποια αντιπαράθεση στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα πρέπει να γίνεται με σοβαρά επιχειρήματα, επί της ουσίας των ζητημάτων και ων θεμάτων που σχετίζονται, τόσο με την λειτουργία του Επιμελητηρίου και την εξέλιξη του ίδιου του θεσμού, όσο και με την ουσία των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και με ευθύνη για να δημιουργούμε προϋποθέσεις ανάπτυξης του τόπου μας.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Μέσα από την θέση μου ως Επόπτης στη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, που διαχειρίζομαι και έχω τον έλεγχο 59 Επιμελητηρίων με προϋπολογισμό 49 εκατομμυρίων, όλα αυτά τα χρόνια έχω αποκτήσει τη γνώση, αλλά και τις διασυνδέσεις να προωθήσουμε ζητήματα που μας αφορούν. Είναι όπλα στην φαρέτρα μας, το πώς θα αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ιδέες και τις προτάσεις που έχουν τα νέα παιδιά που θα στελεχώσουν αύριο το Δ. Σ και την Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θέλω να σταθώ στη συνέχεια σε κάποια επί μέρους ζητήματα, που έχουν αναδειχθεί κατά τον προεκλογικό αγώνα. Έχει ακουστεί ότι ταμειακό υπόλειμμα το 2011 ήταν 2 εκατομμύρια και σήμερα είναι 50 χιλιάδες ευρώ. Τι απαντάτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Αντιλαμβάνομαι ότι σε έναν προεκλογικό αγώνα προκειμένου να χτυπήσεις τον αντίπαλο σου, χρησιμοποιείς ότι μέσα διαθέτεις και τα ψέματα είναι ένα από αυτά τα όπλα, για να δικαιωθεί ο Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Τα αντιλαμβάνομαι όλα αυτά, αλλά δεν τα αποδέχομαι, γιατί δεν έχω μάθει να λειτουργώ με αυτόν τον τρόπο. Το ταμειακό υπόλειμμα το 2011 ήταν 950 χιλιάδες ευρώ, υπάρχουν στη διάθεση του καθενός τα επίσημα στοιχεία και το ταμειακό υπόλειμμα το 2017, είναι 940 χιλιάδες ευρώ, και βεβαίως με την σημείωση ότι όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή από το 2011 μέχρι το 2017 έχουν μεσολαβήσει δύο PSI, δύο «κουρέματα». Για αυτό το λόγο άλλωστε έχουμε προσφύγει στα Δικαστήρια, διεκδικώντας την δικαίωση μας, για να μας επιστραφούν τα χρήματα μας. Είμαι υπερήφανος για την διαχείριση που έχουμε κάνει στο Επιμελητήριο. Η απάντηση μου είναι ότι η αλήθεια κάνει το διάβολο να κοκκινίζει και κάποιοι θα πρέπει να κοκκινίζουν από ντροπή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας έχει ασκηθεί κριτική, σκληρή κριτική θα έλεγα, γιατί μεταβιβάσατε αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου στη Διοικητική Επιτροπή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φοβάμαι ότι όποιος λέει και ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζει πως λειτουργεί ο Επιμελητηριακός θεσμός και αυτό τον καθιστά επικίνδυνο, αν διεκδικεί να διοικήσει το Επιμελητήριο. Ένα θεσμοθετημένο όργανο του Επιμελητηρίου, είναι η 5μελής Διοικητική Επιτροπή, στην οποία «μεταβιβάσαμε» κάποιες αρμοδιότητες με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να είναι πιο ευέλικτη η λειτουργία του Επιμελητηρίου και το κάναμε σε μια περίοδο που κάποιοι σκοπίμως έθεταν εμπόδια στη λειτουργία του Επιμελητηρίου κωλυσιεργώντας με διάφορους τρόπους. Και αυτό το μέτρο απέδωσε και βοήθησε αισθητά την λειτουργία μας, ούτως ώστε να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί. Όπως και γίναμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια κατηγορία που δέχεστε είναι ότι το Επιμελητήριο όλα αυτά τα χρόνια ήταν «κλειστό». Υπό την έννοια ότι δεν ήταν κοντά στον Επιχειρηματία και τον Επαγγελματία συνάδελφο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μια ακόμα αστεία καταγγελία, που δείχνει την έλλειψη ισχυρών επιχειρημάτων της άλλης πλευράς. Προκαλώ τον οποιοδήποτε να βγει και να καταγγείλει δημόσια με στοιχεία ότι ζήτησε την βοήθεια ή την στήριξη του Επιμελητηρίου ή την εξυπηρέτηση σε κάποιο θέμα και του το αρνηθήκαμε. Πραγματικά είναι αδιανόητα πράγματα αυτά και δυστυχώς υποβαθμίζουν το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Για αυτό ακριβώς το λόγο για να βρεθούμε κοντά στον συνάδελφο μας αναλάβαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως την ίδρυση γραφείου ενημέρωσης επενδυτών για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κάναμε Ημερίδες, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης, παρείχαμε δωρεάν χώρους και υλικοτεχνική υποδομή σε σωματεία και συλλόγους για την διενέργεια δράσεων και εκδηλώσεων και πολλά άλλα. Και θα συνεχίσουμε με αυτό το πνεύμα ενισχύοντας περισσότερο την σχέση Επιμελητηρίου – μελών του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο ίδιο πνεύμα έρχεται και η επόμενη ερώτηση γιατί ισχυρίζονται οι αντίπαλοι σας ότι από τα 16.000 περίπου μέλη του Επιμελητηρίου, ψηφίζουν μόνο τα 3.600 περίπου που είναι οικονομικά τακτοποιημένα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό ο φαινόμενο, που δεν είναι σημερινό, πάντα ήταν ένα ζήτημα που έπρεπε να δούμε, με προβληματίζει και μένα, αλλά είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό και ευθύνες έχουν πολλοί. Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις δυσχερείς οικονομικά εποχές που ζούμε, πολλοί συνάδελφοι έχουν άλλες προτεραιότητες ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την συνδρομή τους. Άλλοι συνάδελφοι πότε πληρώνουν και πότε όχι. Υπάρχουν και άλλες αιτίες, δυστυχώς κάποιοι με την συμπεριφορά τους έχουν επηρεάσει τους συναδέλφους μας και τείνουν να απαξιώσουν τον θεσμό, όταν δημιουργούνται συγκρουσιακές καταστάσεις στις συνεδριάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, όταν κάποιοι έρχονται για να τσακωθούν με τον πρόεδρο για να εξυπηρετήσουνε προσωπικές τους φιλοδοξίες, όταν κάποιοι λειτουργούν με κριτήρια της προσωπικής εξυπηρέτησης και των φιλοδοξιών τους, δημιουργείται μια περιρρέουσα ατμόσφαιρά που δυστυχώς «διώχνει» τους συναδέλφους μας. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την νέα Επιμελητηριακή περίοδο που έχουμε μπροστά μας, όλα αυτά θα τα αλλάξουμε και θα δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Είναι μια από τις βασικές μας επιδιώξεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μια που συζητάμε όλα αυτά, να μου επιτρέψετε να ρωτήσω, τι απαντάτε σε αυτόν τον ισχυρισμό ότι είστε ο μοναδικός Πρόεδρος ο οποίος θέσπισε αμοιβή για τον Πρόεδρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι κάποιοι είναι θιασώτες της Γκαιμπελικής σχολής και του αξιώματος που δίδαξε «ρίξε λάσπη κάτι θα μείνει». Κάποιοι όντως έχουν ταλέντο στο να δημιουργούν εντυπώσεις με ψέματα ή διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Εγώ δεν εισπράττω έξοδα παράστασης και ο «μισθός» που λένε κάποιοι που παίρνω, ανέρχεται στα 320 ευρώ μηνιαίως. Πραγματικά δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ή μήπως το γνωρίζουν και για αυτό διεκδικούν «καρέκλες;» ότι ο νέος νόμος για τα Επιμελητήρια προβλέπει μισθό για τον Πρόεδρο. Για μένα προσωπικά αυτό προφανώς δεν είναι κίνητρο. Το κίνητρο μου είναι η υπεράσπιση του έργου που έχουμε ξεκινήσει και προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε με την δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού που να βρίσκεται κοντά και δίπλα στον επαγγελματία κα να τον στηρίζει σε κάθε του βήμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο επικεφαλής του αντίπαλου συνδυασμού σας κατηγόρησε ότι δεν έχετε ενδιαφερθεί για σημαντικά ζητήματα όπως για την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας και στην εξομοίωση με τον ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φοβάμαι ότι ο κύριος Στέλας έχει κοντή μνήμη, γιατί από το 2010 και 2011 όταν το θέμα βρισκόταν στην επικαιρότητα τόσο με τον τότε Βουλευτή και μετέπειτα Υπουργό Νίκο Δένδια αλλά και με την Περιφερειακή αρχή κάναμε συντονισμένες ενέργειες για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Ο κύριος Στέλλας ξεχνά ότι η πρώτη απόφαση που έλαβε η αιρετή Περιφέρεια με Περιφερειάρχη τον Σπύρο Σπύρου σε μια συνεδρίαση που παραβρισκόταν και ο κύριος Νίκος Δένδιας αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα, που εμείς το είχαμε αναδείξει. Ο κύριος Στέλλας όμως ήταν δύο χρόνια επικεφαλής συνδυασμού και όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν κατέθεσε ούτε ΜΙΑ πρόταση. Απλά επένδυσε στο πώς να αποτύχει η σημερινή διοίκηση, για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές τους στρατηγικές και να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του να γίνει Πρόεδρος και όχι το πώς να προσφέρει στους συναδέλφους του.

Ερώτηση: Και η επόμενη ημέρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι αυτό ενδιαφέρει τους συναδέλφους μας, ποια θα είναι η επόμενη μέρα, που έχει πολλές αλλαγές στον Επιμελητηριακό θεσμό και πρέπει όλοι μας με την γνώση μας και την εμπειρία μας να περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αντέξει σε μια οικονομική κρίση τέτοιου μεγέθους. Χρειάζεται μεγάλος αγώνας και άμεση στήριξη σε πολλά επίπεδα για να μπορέσουν αυτές οι Επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, να διευρύνουν το παραγωγικό τους μοντέλο, να γίνουν καινοτόμες, ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία σύγχρονων αναπτυξιακών υποδομών. Η δημιουργία ενός αναπτυξιακού κλίματος με τις κατάλληλες υποδομές θα συμβάλλουν από τη μεριά στην προσέλκυση νέων, δυναμικών επιχειρήσεων και θα δώσουν πρόσθετη ώθηση στην εκάστοτε περιοχή. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο ένα ισχυρό Επιμελητήριο έτσι όπως το οραματιζόμαστε και όπως με την γνώση μας, την εμπειρία μας και τον ενθουσιασμό των νέων συναδέλφων μας θα το πετύχουμε.