«Εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης πόρων, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας, οι οποίες αφορούν συνολικά αφορούν στο 37,4% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020». Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Κέρκυρα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Για τις ενισχύσεις που αφορούν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι εκχωρούνται 22 εκατ. ευρώ, στα οποία θα πρέππει να προστεθούν και τα 17 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Leader. «Φτάνουμε συνολικά στα 39 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, στην Περιφέρεια έχουν κατανεμηθεί για την ένταξη νέων αγροτών 6,5 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 87 αιτήσεις στήριξης και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν ότι 74 είναι δικαιούχοι, τέσσερις εν δυνάμει δικαιούχοι και επτά απορριπτόμενοι. «Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών για τους εν δυνάμει θα ακολουθήσει και η πληρωμή τους. Αναμένεται να ξεκινήσει νέα πρόσκληση, έχει ήδη προδημοσιευτεί, με στόχο να απορροφηθούν όλες οι πιστώσεις που είχαν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια» συμπλήρωσε.

«Για τα σχέδια βελτίωσης έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και επίκειται η πρόσκληση του μέτρου και για την Περιφέρεια Ιονίων έχουν προβλεφθεί περίπου 9,4 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του Leader, ενώ είχαν κατανεμηθεί, 7 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την Κέρκυρα, με νέα προκήρυξη προσθέσαμε άλλα 10 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα νησιά που δεν είχαν ενταχθεί αρχικά, φτάνοντας, όπως προανέφερα, στα 17 εκατ. ευρώ. Για τα μικρά δημόσια έργα έχουν μεταφερθεί στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΠΑΑ συνολικά 6 έργα με προϋπολογισμό μεταφοράς 2,37 εκατ., εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί τα 1,74 εκατ. ευρώ, και οι πληρωμές των έργων συνεχίζονται χωρίς προβλήματα. Για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της ΕΕ το πρόβατο φυλής Ζακύνθου, το πρόβατο φυλής Λευκίμης και οι ίπποι φυλής Σκύρου στο νησί της Κέρκυρας. Τη σχετική υπουργική απόφαση επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία» επισήμανε ο κ. Αποστόλου.

Φωτογραφία Σταμάτης Καταπόδης