Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως τουριστικός Οργανισμός ο TUI αυτή την περίοδο, προβάλλει τους τουριστικούς προορισμούς που έχουν γυριστεί οι ταινίες του Τζέημς Μποντ, του πράκτορα ΟΟ7 με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ, από το 1973 και μετά. Ένας από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς είναι και η Κέρκυρα, που γυρίστηκε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο». Και δεν είναι βέβαια η μοναδική ξένη παραγωγή που έχει γυριστεί στο νησί μας. Το 8% των ξένων κινηματογραφικών παραγωγών που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα, είναι η Κέρκυρα, κατέχοντας έτσι τη δεύτερη θέση, μετά την Αθήνα, που έχει την πρωτοκαθεδρία.

Πριν από 4-5 χρόνια όταν εργαζόμουν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είχα προτείνει η προβολή όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά των Ιόνιων νησιών, έχοντας βέβαια εκ των πραγμάτων την μερίδα του λέοντος η Κέρκυρα να στηριχθεί στον κινηματογραφικό τουρισμό και να αναπτυχτεί παράλληλα ο θεματικός κινηματογραφικός τουρισμός, σε συνεργασία με το Υπουργείο τουρισμού, το οποίο πρέπει να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο κινήτρων.

Όσον αφορά το κομμάτι της προβολής, του προορισμού μας θα πρέπει να πούμε ότι δεν είναι μόνο οι σκηνές των ταινιών που έχουν γυριστεί στη Κέρκυρα αλλά και οι αναφορές που γίνονται στη Κέρκυρα και που με έξυπνο τρόπο, μπορείς να προβάλλεις τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα, όπως είναι η ασφάλεια. Για παράδειγμα στη ταινία «Άγγελος Θανάτου» με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζέρεμι Άιρονς, (τον θυμόμαστε από τον Έμπορο της Βενετίας και βεβαίως από το Γύρισμα της τύχης που του χάρισε το Όσκαρ), είχε δίλημμα που θα πάει την οικογένεια του για διακοπές, στη Κέρκυρα ή στην Ανατολή, τελικά επέλεξε Ανατολή και μπήκε σε περιπέτειες με την αεροπειρατεία.

Μια επίσης αναφορά στη Κέρκυρα είναι η σκηνή της πρώτης ταινίας της σειράς με τον Τζέισον Μπορν, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντύλον, όπου η συμπρωταγωνίστρια φορά μπλουζάκι που γράφει «Love Corfu”.

Όλα αυτά είναι «στοιχεία» που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για την προβολή της Κέρκυρας και των Ιονίων. Τότε η πρόταση μου απερρίφθη ή δεν την κατάλαβαν. Πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν τίποτα, αλλά δεν πειράζει. Α, είχε προτείνει μάλιστα να προσκληθεί ο Ρότζερ Μουρ, ζούσε τότε και να τον τιμήσουμε.

Πάμε λοιπόν τώρα στο σήμερα. Εν όψει της μεγάλης τουριστικής έκθεσης της ΙΤΒ που θα γίνει σε λίγο καιρό στο Βερολίνο, από την στιγμή που το Επιμελητήριο Κέρκυρας, θα διαθέτει δικό του περίπτερο, θα μπορούσε η προβολή να στηριχθεί με αφορμή την καμπάνια της TUI στον κινηματογράφο και να έχει ως τίτλο «Όταν ο Τζέημς Μποντ συναντήθηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση στη Κέρκυρα». Ο Τζέημς Μποντ είναι παγκοσμίως γνωστός, όπως και ο Ρότζερ Μουρ ως πράκτορας 007. Επίσης ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι και αυτός παγκοσμίως γνωστός, όπως και ο Άντονι Κουίν, που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Έλληνας μεγιστάνας» που αναφέρεται στη ζωή του Ωνάση και σκηνές της γυρίστηκαν στη Κέρκυρα. Σταματώ εδώ να μην τα πω όλα.

Θεωρώ πάντως ότι είναι ένα καλό «σενάριο» να προβάλλουμε τον τουριστικό μας προορισμό. Άλλωστε το κάνει ήδη η TUI.
Γιατί να μην το κάνουμε και εμείς;;;