«Δεν είστε το κέντρο του κόσμου», είπε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι κοινωνίες της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Λευκάδας «οφείλουν να βρουν τη λύση».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Κέρκυρας Κώστα Νικολούζο, τόνισε ότι, «εσύ Δήμαρχε προφανώς θα συντονίσεις αυτήν την συζήτηση στην Κέρκυρα», μάλιστα του πρότεινε να επισκεφτούν μέρη της Ελλάδας που είχαν αντίστοιχο πρόβλημα αλλά κατάφεραν και βρήκαν λύση.

Μεταξύ άλλων για τα απορρίμματα επεσήμανε τα εξής: ‘’Ξέρετε το σοβαρό πρόβλημα της Κέρκυρας.

Όπως είναι γνωστό, η διάθεση των απορριμμάτων του νησιού, γίνεται στον κεντρικό ΧΥΤΑ, στη θέση Τεμπλόνι. Ο νέος ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, ενώ έχει κατασκευαστεί, δεν έχει λειτουργήσει.

Σημειώνεται ότι για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου υπάρχει καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και έντονες διαμαρτυρίες από την τοπική κοινωνία, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος επιβολής νέου προστίμου. Μια σειρά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Θέλω όμως να τονίσω ένα πράγμα. Πρέπει με τη διαβούλευση, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, να διαμορφωθούν άμεσα ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις. ΑΜΕΣΑ, επαναλαμβάνω. Αυτό είναι το νόημα των περιφερειακών συνεδρίων. Και δεν χωρούν εδώ μικροκομματικές, ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις.

Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες με τους εκπροσώπους τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην Κεφαλονιά λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, και υπάρχει σχεδιασμός για την επέκτασή τους. Στη Ζάκυνθο όπου το 2014 είχαμε επίσης καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ΧΥΤΑ, προβλέπεται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων οριστική λύση, με Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ για την οποία υπάρχει αδειοδότηση και χρηματοδότηση”.

Φωτογραφία: Σταμάτης Καταπόδης.