Η πλούσια ελληνική γλώσσα έχει ως κύριο γνώρισμα της την ακριβολογία, δηλαδή την ικανότητα των ομιλούντων ή των γραφόντων να εκφράσουν με λέξεις αυτό που ακριβώς επιδιώκουν και εννοούν να σηματοδοτήσουν. Ωστόσο στα πλαίσια του «πολιτικά ορθού» (political correct) κρίνεται σκόπιμο πολλές φορές να χρησιμοποιούνται λέξεις με πιο ανάλαφρο, πιο ανώδυνο περιεχόμενο, που σε μερικές περιπτώσεις προσδίδουν μια αβάσταχτη αχρωμία στο λόγο.

Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει για να μη θιχτούν ή προσβληθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται μειονότητες σε μια κοινωνία είναι θεμιτό και απολύτως σεβαστό.

Τί γίνεται όμως όταν η «απαλή» (soft) χρήση της γλώσσας εξυπηρετεί ύποπτους σκοπούς;

Τί γίνεται για παράδειγμα όταν η απόλυση μετονομάζεται σε «σταδιακή απεμπλοκή από την εργασία» ή όταν το φακελάκι βαφτίζεται σε «υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης»;

Εδώ το περιεχόμενο των λέξεων σχοινοβατεί κινούμενο παλινδρομικά μεταξύ κυριολεξίας και μεταφοράς, εμφανίζεται θολό, σχεδόν ουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εντέχνως προωθούμενης σύγχυσης μπορεί κανείς να δώσει τη δική του ερμηνεία στις λέξεις και να τις απενοχοποιήσει ευκολότερα χωρίς καν να νιώθει τύψεις γι’αυτό.

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους με αποτέλεσμα ο αντικειμενικός κόσμος να γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτος. Αποτέλεσμα αυτών είναι να μπορούμε ευκολότερα να δεχτούμε ως αλήθειες κάποια ψεύδη που ίσως να είναι κραυγαλέα, να ατονεί η επιθυμία για διαμαρτυρία και να γινόμαστε έρμαια πάσης φύσεως μεθοδεύσεων και δολοπλοκιών. Ο στόχος δηλαδή επιτυγχάνεται κι εμείς αυτάρεσκα και αλαζονικά νομίζουμε ότι δεν την «πατάμε» ποτέ… Άλλωστε «τα ξέρουμε όλα»…

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘‘Επισημάνσεις της Κυριακής” στις 11-2-2018.