Η σύγχρονη πιεστική κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση έχει διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η συμπεριφορά αυτή έχει ως βάση της την τάση για σύγκρουση με το συνάνθρωπο.

Πλέον μας είναι ανυπόφορα ενοχλητικός ο γείτονας, ο συνεργάτης, ο συμπολίτης μας κλπ. Ωστόσο κάθε είδους δραστηριότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους άλλους και εξαρτημένη απ’αυτούς. Τρεφόμαστε απ’ό,τι παράγουν άλλοι. Φοράμε ρούχα που σχεδίασαν άλλοι, κατοικούμε σε σπίτια που κατασκεύασαν άλλοι. Άλλοι είναι αυτοί που μας ανέθρεψαν, μας δίδαξαν, μας γιάτρεψαν.

Απ’τη στιγμή λοιπόν που η εργασία των άλλων έχει καταλυτική επίδραση στη δική μας τη ζωή, έτσι κι εμείς με τη δική μας εργασία συμβάλλουμε στις ζωές των άλλων. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά επιθυμούμε να συναναστρεφόμαστε με τους άλλους, να συμμετέχουμε στις χαρές και στις λύπες τους, επιδιώκουμε τη φιλία τους, επιθυμούμε την αγάπη τους, επιζητούμε την εκτίμησή τους. Συνταξιδεύουμε, συμπροσευχόμαστε, συνδιαλεγόμαστε κι ένα πλήθος τόσων άλλων «συν» που μας καθορίζουν.

Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται από μια εσωτερικά ριζωμένη φυσική ορμή προς επικοινωνία. Η σχέση του με τους συνανθρώπους του βασίζεται στην αλληλεξάρτηση. Είναι αδιανόητο λοιπόν αυτό που συμβαίνει στις σύγχρονες δήθεν προοδευτικές κοινωνίες. Ακόμα κι αν οι αντιξοότητες και τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει ο άνθρωπος είναι πολλά, αυτό δε δικαιολογεί την οικτρή –ορισμένες φορές- συμπεριφορά του προς το συνάνθρωπο. Η εξαχρείωση και η αποθηρίωσή του τον έχουν κάνει «να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του», να είναι μονίμως έτοιμος για καυγά, να επιζητά πάντοτε τη νίκη, την επικράτηση ακόμα και με αθέμιτα μέσα σε έναν ανούσιο και φαύλο αγώνα κυριαρχίας. Μόνη διέξοδος η ισχυρή επανασυγκρότηση του θεσμού της οικογένειας, του βασικού πυρήνα όλων των μετέπειτα βιοκοινωνικών ομάδων στις οποίες εντάσσεται το άτομο…

Αλέξανδρος Σουλιώτης
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας
[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 30-07-2017.