Είχα πολλά χρόνια να παρακολουθήσω την περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης Κέρκυρας. Φέτος λοιπόν το αποφάσισα και καθώς στεκόμουν στην αρχή της πομπής γύρισα το κεφάλι μου και χάζεψα κατά μήκος το Λιστόν. Η νύχτα είχε μαγικά γίνει μέρα και ακαριαία συνειδητοποιώ πως όλα αυτά τα φωτάκια είναι κάμερες κινητών.
Το κινητό έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και αυτές τις μέρες το κατάλαβα καλά.
Άνθρωποι που έπιναν καφέ κολλημένοι στις οθόνες, περπατούσαν και μιλούσαν, παιδιά που απεγνωσμένα έψαχναν για σύνδεση.
Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται αν πρόκειται για εθισμό αφού το κινητό ή γενικότερα το διαδίκτυο δεν είναι μια εθιστική ουσία καθώς πρόκειται για συμπεριφορά και δεν επηρεάζει βιολογικά έναν άνθρωπο.
Ωστόσο πόσο πολύ αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με εθισμό? Μπορούμε να την ελέγξουμε? Μπορούμε να περιορίσουμε ή να σταματήσουμε την χρήση? Μπορούμε να εμποδίσουμε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτή η συμπεριφορά στη ζωή μας?
Κι αφού όλοι μας πια έχουμε αυτή την συμπεριφορά πως μπορούμε να ξέρουμε που σταματά η χρήση και που ξεκινά η κατάχρηση?
Είναι γεγονός πως τα tablets, smartphones,καθώς και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι κάποιας μορφής ψηφιακά ναρκωτικά και η χρήση τους επηρεάζει τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου ακριβώς όπως η κοκαίνη ενώ η τεχνολογία είναι τόσο υπερ
διεγερτική που αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης.
Συμπερασματικά κανείς δεν λέει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία απλά θα πρέπει να μπορούμε να ελέγξουμε όσο μπορούμε τη χρήση της.
Οι επιστήμονες προτείνουν ο καθημερινός χρόνος μπροστά στην οθόνη να μην ξεπερνά τις 2 ώρες.
Στην Ελλάδα πλέον παρατηρείτε αυξητική τάση από το 2006 με ποσοστό 8,2% εθισμού στο διαδίκτυο φτάνει στο 15%.
Η τεχνολογία σίγουρα μας βοηθά και έχει τεράστια οφέλη . Η ζωή όμως βρίσκεται έξω από τον υπολογιστή και τα προβλήματα ή η στεναχώριες δεν ξεπερνιούνται εγκλωβίζοντας τον εαυτό μας μέσα στο διαδίκτυο.
Επενδύστε στην οικογένεια, στους φίλους , στα χόμπι και στην πραγματική ζωή εκεί έξω…