Συναυλία με τους Andy Irvine, Donal Lunny τους Έλληνες Μουσικούς της Απόδημης Κομπανίας και τον Παξινό παίχτη μπουζουκιού Ηλία Δένδια θα πραγματοποιηθεί στην Αυλή πρώην Δημοτικού Σχολείου Λογγού την Κυριακή 9 Ιουλίου και ώρα 8.30μ.μ.

Ο Andy Irvine είναι λαϊκός Ιρλανδός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος μερικών από τις πιο αγαπητές μπάντες της Ιρλανδίας: Sweeney‘s Men, Planxty, Patrick Street, Mozaik, LAPD και Usher‘s Island. Παίζει μαντολίνο, μαντόλα, μπουζούκι, φυσαρμόνικα και hurdy–gurdy. Αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στην Ιρλανδική λαϊκή σκηνή τα τελευταία 50 χρόνια. Έχει ηχογραφήσει ευρύ φάσμα τραγουδιών και λαϊκών σκοπών που συγκέντρωσε από βιβλία, παλιές ηχογραφήσεις και παλιές συλλογές λαϊκών τραγουδιών με ρίζες στην Ιρλανδική, Αγγλική, Σκοτσέζικη, Ανατολικοευρωπαϊκή, Αυστραλιανή και Αμερικανική μουσική παράδοση. Βάζει σε αυτά τα τραγούδια νέες μελωδίες, περιγράφοντας τις προσωπικές του εμπειρίες ή μιλώντας για την ζωή και τις περιπέτειες των προσωπικών του ηρώων, όπως των: Tom Barker, Michael Davitt, Mother Jones, Douglas Mawson, Raoul Wallenberg, και  Emiliano Zapata, μεταξύ άλλων.

Ο Dónal Lunny είναι Ιρλανδός λαϊκός μουσικός και παραγωγός. Παίζει κιθάρα και μπουζούκι (αριστερόχειρας) καθώς και πλήκτρα και bodhrán. Ως ιδρυτικό μέλος πολλών διάσημων γκρουπ όπως οι Planxty, The Bothy Band, Moving Hearts, Coolfin, Mozaik, LAPD και Usher‘s Island, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναγέννησης της Ιρλανδικής παραδοσιακής μουσικής τα τελευταία 50 χρόνια. Το 1970 ο Λάνυ συναντήθηκε με τον Andy Irvine που είχε μόλις γυρίσει από τα ταξίδια του στην Ανατολική Ευρώπη σε μια συναυλία σε συνέδριο για την Ιρλανδο-Σοβιετική Φιλία και αμέσως αποφάσισαν να συνεργαστούν. Δημιούργησαν το δικό τους κλαμπ στο υπόγειο της Slattery‘s Pub στην οδό Capel, στο Δουβλίνο, το οποίο ονόμασαν ‘The Mug‘s Gig‘. Στο μαγαζί αυτό έπαιζαν οι ίδιοι αλλά και καλεσμένοι καλλιτέχνες όπως οι Ronnie Drew, Mellow Candle και το συγκρότημα Supply, Demand & Curve.

H Απόδημη Κομπανία (Μπάντα των Φίλων) δημιουργήθηκε από μια ομάδα φοιτητών Ελληνικής καταγωγής υπό τον Έλληνα λόγιο και μουσικολόγο Στάθη Gauntlet στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (Αυστραλία) στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η μπάντα που αποτελούνταν από τους αδελφούς Γαλιάτσους (Γιώργο και Μανώλη), το Νίκο Βεργόπουλο, τον Δημήτρη Δημητρίου και τον Τομ Δημητρίου επικεντρώθηκαν σε παλιές αυθεντικές ηχογραφήσεις ρεμπέτικης μουσικής. Άρχισαν να εμφανίζονται στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης, που αποτελούν κατοικία για πολλούς Έλληνες μετανάστες. Η μπάντα αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οπότε κι άρχισαν να αναγνωρίζονται ως βασικοί εκπρόσωποι της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής διεθνώς. Ο Ιρλανδός Andy Irvine υπήρξε ένας από τους πλέον ενθουσιώδεις καλεσμένους τους σε συναυλίες τους στο εξωτερικό, μαζί με τον οποίο έχουν γράψει και καινούργια τραγούδια. Σήμερα η Απόδημη Κομπανία αποτελείται από τους μουσικούς Μανώλη Γαλιάτσο, Γιάννη Νιάρχο, Γιώργο Γαλιάτσο, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και Βαγγέλη Βωτέα, ο οποίος είναι και το πιο καινούργιο μέλος της μπάντας μετά τον τραγικό θάνατο το 2012 του βιολιστή Έκτορα Κοσμά.