Θα την πατήσουμε σαν τον τσοπάνο «Λύκος, λύκος, λύκος», ήρθε ο λύκος του ξέκανε το κοπάδι και κανείς δεν τον βοήθησε γιατί νόμιζαν οι συγχωριανοί του ότι λέει ψέματα. Έτσι και εμείς, από την αρχή της κρίσης, λέμε κάθε καλοκαίρι, «αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», όντως περάσαμε δύσκολους χειμώνας, αλλά μπροστά σε αυτό που ψυχανεμίζομαι ότι θα ζήσουμε τον χειμώνα που έρχεται δεν ήταν τίποτα.
«Τσουνάμι» κανονικό μας περιμένει και τα λουκέτα θα πέσουν σαν χαλάζι. Μάθετε καλά τους στίχους του τραγουδοποιού «τον χειμώνα τούτο άμα τον πηδήσαμε, για άλλα δέκα χρόνια άιντε καθαρίσαμε».
Δεν είναι έτσι ακριβώς, δηλαδή δεν θα καθαρίσουμε με τίποτα, αν δεν βάλουμε μυαλό κι αλλάξουμε ρότα στον τουρισμό.
Μην ακούτε και είμαι σίγουρος που δεν τους ακούτε, δεν θα περιμένετε εμένα να σας το πω για τους πανηγυρισμούς στους περί νέων ρεκόρ στην τουριστική μας βιομηχανία. ΨΕΜΑΤΑ. Όλοι έχουμε έναν φίλο, έναν συγγενή, έναν γνωστό που εργάζεται σε επιχείρηση συναφή με τον τουρισμό, τέτοιο χάλι, δεν έχουν ματαδεί. Κόσμος μπορεί να έρχεται στο νησί, προφανώς δεν μένει στο νησί, όλος αυτός ο κόσμος που καταγράφεται στο αεροδρόμιο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, προφανώς υπάρχουν διαρροές προς άλλους γειτονικούς προορισμούς, αλλά αυτοί που έρχονται, είτε με τις κρουαζιέρες έχουν μειωμένη καταναλωτική δύναμη. Το έζησα, ήμουν σε επιχείρηση κοντά στη τουριστική παράλια ζώνη, πολύ καλή επένδυση, οι δύο εργαζόμενες με βομβάρδιζαν με παράπονα, για σκουπίδια, για το οδικό δίκτυο, όπου γίνονται παρεμβάσεις μόνο εκεί κοντά που έχει αυτοδιοικητικός παράγοντας τις επιχειρήσεις του, για το νερό, για το ότι δεν κυκλοφορεί ο κόσμος και αυτοί που κυκλοφορούν δεν αγοράζουν και μπαίνουν καμία δεκαριά τουρίστες. Η καλύτερη αγορά ήταν δυο καφέδες, αφού πρώτα ρώτησαν την τιμή και οι υπόλοιποι μπουκαλάκι νερό. Παράδειγμα δεύτερον. Μου έλεγε φίλος που εργάζεται στη νύχτα και σε συναφή μαγαζιά από 15 ετών, 35 χρόνια τώρα, ότι αυτό «το πράγμα» δεν το έχει ξαναζήσει. Προσέχτε δεν το λένε τα αφεντικά, που συνήθως γκρινιάζουν, οι εργαζόμενοι τα λένε οι οποίοι αγωνιούν αν το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν δουλειά και αν οι επιχειρήσεις που εργάζονται θα είναι ανοιχτές.
Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ από τις πέντε τουριστικές περιφέρειες στα έσοδα.
Και για την περίπτωση μας, υπάρχει εξήγηση και την γνωρίζουμε όλοι. Και όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και εμείς οι απέξω που παρακολουθούμε τα πράγματα. Το προϊόν είναι γερασμένο και με τις επιλογές μας και την αδιαφορία μας το έχουμε κακοποιήσει. Την έχουμε «ξεζουμίσει την αγελάδα» και δεν έχει άλλο γάλα. Με αυτό το προϊόν που διαθέτουμε, αυτούς τους τουρίστες θα έχουμε. Αλλάξτε ρότα και μάλιστα γρήγορα.
Προσωπικά δεν περιμένω να αλλάξουμε ρότα ή να αλλάξουν ρότα Περιφέρεια ή Δήμος, γιατί και δουλειά τους δεν είναι και γιατί, όταν στο τέλος του μήνα παίρνεις την αντιμισθία σου, ε, εντάξει δεν πολύ νοιάζεσαι. Και δεν είναι σημερινό το φαινόμενο έτσι; Για να εξηγιόμαστε. Έρχεται από το παρελθόν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Το ερώτημα απευθύνεται στο Επιμελητήριο, στην Ένωση Ξενοδόχων, στον Εμπορικό Σύλλογο, στον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων, στην Ομοσπονδία καταλυμάτων. Μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξει ρότα στον τουρισμό το νησί. Αλλά δεν βλέπω να παίρνουν πρωτοβουλίες και ανησυχώ.