Ένας ακόμα υποψήφιος χώρος για να αποδεχθεί τα απορρίμματα της Κέρκυρας, μας έβαλε μεγαλοπρεπέστατο STOP, ενώ ακόμα δεν έχει ορισθεί η συνάντηση με τους Κυβερνητικούς παράγοντες προς τους οποίους θα διατυπώσουμε το αίτημα για την μεταφορά των απορριμμάτων μας σε άλλο χώρο εκτός νησιού.

Κάθε ημέρα που περνά χωρίς να δίνεται λύση προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση και ενώ πλησιάζει η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, τόσο μεγαλώνει η αγωνία, ότι θα ζήσουμε σκηνές, όχι μόνο ανάλογες του παρελθόντος μα τους σωρούς των απορριμμάτων να κατακλύζουν το νησί από το ένα στο άλλο άκρο, αλλά ενδεχομένως πολύ χειρότερες. Και δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.

Η ανησυχία αυτή εδράζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Πρώτον, είναι πρωτοφανής η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι την διαμορφωμένη κατάσταση. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο της οποία αποφασίστηκε να διεκδικηθεί το αίτημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων, δεν έχει ορισθεί ακόμα το ραντεβού με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για να τους επισκεφθεί η Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό για να διεκδικήσει το αίτημα της μεταφοράς. Βέβαια, το ρεπορτάζ από την Αθήνα λέει, ότι δεν έχουν αλλάξει στάση οι κυβερνητικοί παράγοντες οι οποίοι παραμένουν αρνητικοί στο ενδεχόμενο της μεταφοράς των απορριμμάτων. Αν τους πείσει η παρουσία της Επιτροπής θα τα δούμε στο μέλλον και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον γιατί δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια του χρόνου.  

Δεύτερον. Φαίνεται ότι έχει αυτοπαγιδευθεί στο μονόδρομο της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού. Κανείς από τους αρμόδιους σε τοπικό επίπεδο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενός εναλλακτικού σχεδίου για  την εναπόθεση των απορριμμάτων μας σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα μας για την μεταφορά εκτός νησιού. Ούτε στο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά πολύ περισσότερο είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου ότι «η μεταφορά των απορριμμάτων αποτελεί το εναλλακτικό σχέδιο».

Τρίτον. Η απροθυμία των υποψηφίων χώρων αποδοχής να δεχθούν τα απορρίμματα μας, μεγαλώνει το αδιέξοδο και προφανώς την ανησυχία μας. Ο ένας μετά των άλλον από τους χώρους που ήδη λειτουργούν μας «ρίχνει πόρτα», όπως πρόσφατα ο ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων αλλά και Ηπείρου και βέβαια της Κοζάνης.

Οι μέρες περνούν και λύση δεν δίνεται, αλλά εμείς παραμένουν χαλαροί και άνετοι…