Απάντηση με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας αναφορικά με τον κίνδυνο κλεισίματος της Β’ Παθολογικής Κλινικής και τον εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ έδωσε η Διοίκηση με δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με αυτό: ‘’στους περισσότερους Έλληνες είναι γνωστό ότι σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία οι κλινικές στα χρόνια της ευμάρειας συχνά, ενώνονταν και διασπούνταν ανάλογα με τις ανάγκες ύπαρξης διευθυντών  που να έχουν αντικείμενο και όχι μόνο με κριτήρια αντικειμενικών αναγκών.

Δε   γνωρίζουμε αν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας έγινε κάτι αντίστοιχο σε σχέση με τη λειτουργία της Β΄ Παθολογικής κλινικής.

Γνωρίζουμε όμως ότι διαχωρισμός κλινικών ιδίου αντικειμένου, λογικό είναι να υφίσταται σε μεγάλα νοσοκομεία που η κάθε κλινική έχει πολλές κλίνες έκαστη. Όταν ένα νοσοκομείο, όπως της Κέρκυρας έχει αθροιστικά 36 κλίνες παθολογικής διασπασμένες στα 2, το μόνο που επιτυγχάνει είναι η κατασπατάληση ανθρώπινων πόρων και η δυσκολία εξυπηρέτησης των ασθενών, ειδικά σε συνθήκες όπως η σημερινή με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού. Να θυμίσουμε ότι οι υπόλοιπες σημαντικές κλινικές του νοσοκομείου (Χειρουργική, Ορθοπεδική, Πνευμονολογική) έχουν 40 περίπου κρεβάτια η καθεμία και όμως λειτουργούν ενιαία, παρότι με λιγότερους αριθμητικά ιατρούς.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης, ότι η εξυπηρέτηση των 18 κλινών της Β Παθολογικής γίνεται μόνο από 2 μόνο ειδικευμένους ιατρούς (οι οποίοι έχουν προφανώς δικαίωμα ρεπό, αδειών και ανάπαυσης, αλλά πώς να λείψουν…), ενώ οι 18 κλίνες της Α Παθολογικής, στην οποία προΐσταται ο πρόεδρος του συγκεκριμένου σωματείου, εξυπηρετούνται από 4 ειδικευμένους ιατρούς. Το νοσοκομείο Κέρκυρας με το οργανόγραμμα που προτάθηκε προ 4μήνου στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αυξάνει εν μέσω μνημονίου και για πρώτη φορά και μετά από πολλά χρόνια τις δυναμικότητα του σε κρεβάτια, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των προβλεπόμενων να υπηρετήσουν σε αυτό ιατρούς. Με τον αυξημένο αριθμό ιατρών, η Παθολογική Κλινική μαζί με τον Παθολογικό Τομέα του Τμήματος Επειγόντων προβλέπεται να έχει 12 αθροιστικά ιατρούς (σήμερα έχει 10 θέσεις).

Οι ιατροί αυτοί θα εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς αριθμό κλινών. Έχουμε δηλαδή αύξηση της στελέχωσης της Παθολογικής, χωρίς να χαθεί καμία κλίνη (από το υποτιθέμενο κλείσιμο), βελτίωση της κατανομής των ιατρών στις κλίνες (δημιουργώντας οικονομία   κλίμακας), βελτίωση του τμήματος επειγόντων του παθολογικού τομέα, βελτίωση των   συνθηκών εργασίας των ιατρών.

Με βάση μάλιστα το προταθέν οργανόγραμμα, το νοσοκομείο μας θα φτάσει αθροιστικά να ξανά έχει τον αριθμό των ιατρών που είχαν το γενικό νοσοκομείο, μαζί με το ψυχιατρικό νοσοκομείο. Καλό είναι επίσης να θυμίσουμε ότι μέσα σε μια μέρα, το 2012 η τότε κυβέρνηση κατάργησε και διέγραψε από την Κέρκυρα ένα νοσοκομείο με οργανισμό 200 περίπου ασθενών, 11 ιατρών και πολύ περισσότερων νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων.

Προφανώς όμως ο συγκεκριμένος σύλλογος, έχοντας ως πρόεδρο έναν ιατρό με παρελθόν θέσεων ευθύνης  στην Κέρκυρα, σε κόμματα που οδήγησαν επί δεκαετίες στη διάλυση του ΕΣΥ και την  Ελλάδα στα μνημόνια, αναφέρεται στις ανακοινώσεις του σε συρρικνώσεις, υποβαθμίσεις και φήμες θέλοντας να κρατήσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Η διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας δεν γνωρίζει τίποτα για τις φήμες που αναφέρει η ανακοίνωση. Ελπίζει όμως στην ταχεία έγκριση από το υπουργείο του προταθέντος οργανογράμματος.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό μέσω ΕΣΠΑ, η νέα διοίκηση έχει δώσει αγώνα για να μη χαθεί η διαδικασία προμηθειών που ξεκίνησε το 2012 και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος του προηγούμενου ΕΣΠΑ που τελείωσε το2015. Κατάφερε σε συνεργασία με τη περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να κάνει γέφυρα στη χρηματοδότηση μέσω του παλιού ΕΣΠΑ και του καινούργιου, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό που είχε ζητηθεί, αλλά ποτέ δεν είχε ολοκληρωθεί η προμήθεια του. Παραλαμβάνει στο νοσοκομείο την εβδομάδα που έρχεται (17/5) το 1 εκ των 3 μηχανημάτων, τον καρδιολογικό υπέρηχο. Κατάφερε μάλιστα σε συνεργασία με την μειοδότρια εταιρία να αναβαθμίσει δωρεάν το προς παράδοση μηχάνημα, καθώς αυτό που είχε αγορασθεί το 2012, ήταν ήδη με τεχνολογικά χαρακτηριστικά που πλέον έχουν ξεπεραστεί.

Ολοκληρώνει  την   προμήθεια   του   ψηφιακού μαστογράφου με την οριστική λήξη της δικαστικής διαδικασίας και την έκδοση απόφασης προ μηνός, στην οποία είχε εμπλακεί η προμήθεια.

Τέλος όσον αφορά τον αξονικό τομογράφο 64 τομών, παρά την απένταξη του το 2015 από το ΕΣΠΑ με απόφαση του τότε διοικητικού συμβουλίου, πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και έχει καταθέσει εκ νέου τεχνικό δελτίο για την ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα προωθεί και την προμήθεια ενός αξονικού τομογράφου16 τομών μέσω Υπουργείου Υγείας, ώστε   άσχετα με την τύχη του ΕΣΠΑ, το νοσοκομείο να προμηθευτεί το συντομότερο έναν νέο και αξιόπιστο αξονικό.

Επειδή λοιπόν η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική από το αφήγημα και τις ανακοινώσεις περί κλεισιμάτων και συρρίκνωσης του νοσοκομείου,

Επειδή ουσία δεν έχει η δημοσιότητα, αλλά η εξυπηρέτηση των ασθενών,

Καλεί τον πρόεδρο του σωματείου και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, για πολλοστή φορά, δημόσια πλέον να εφαρμόσει τις αποφάσεις της παρούσας και της  προηγούμενης διοίκησης, για συλλειτουργεία των 2  κλινικών, η οποία  θα βελτιώσει τις συνθήκες ιατρικής κάλυψης από το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποφάσεις τις οποίες συστηματικά αγνοεί εδώ και 1,5 χρόνο’’.