Απάντηση έδωσε με δελτίου τύπου η Διοίκηση του Νοσοκομείου με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Κέρκυρας.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

‘’Η διοίκηση με έκπληξη διάβασε τη δημόσια επιστολή του Συλλόγου Νεφροπαθών προς τη Πανελλήνια Ομοσπονδία για τη “συνεχιζόμενη υποβάθμιση” της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου.

Απορούμε με βάση ποια νομοθεσία αναφέρεται στην επιστολή ως «παράνομη» η πραγματοποίηση άνω των 7 μικτών εφημεριών το μήνα από την επικουρική νεφρολόγο. Όσο και αν κατανοούμε το ζήτημα της εφημέρευσης σε σχέση με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν προκύπτει νομοθετικά ότι μητέρες με παιδιά σε μεγάλη ηλικία, «παρανόμως» πραγματοποιούν πέραν των 7 μικτών εφημεριών. Ακριβώς όμως επειδή υπάρχουν και οι οικογενειακές ανάγκες των ιατρών, πέραν των νόμων, έχουμε έρθει σε συνεννόηση τόσο με την ιατρό, προσπαθώντας να διευκολύνουμε τις εφημερίες της, όσο και με τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ  ζητώντας μετακινήσεις ώστε να διευκολυνθεί, γεγονός που ήδη η Διοίκηση της 6ηςΥγειονομικής Περιφέρειας έχει ζητήσει από όμορα νοσοκομεία.

Το ίδιο έχουμε πράξει όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμού του 1 εκ των 2 μονίμων νεφρολόγων, που βρίσκεται εδώ και μέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.

Απορίας άξια είναι και η τοποθέτηση του συλλόγου σε σχέση με τη νοσηλευτική κάλυψη της μονάδας, καθώς προφανώς διαμαρτύρεται για μια επιπλέον νοσηλεύτρια που τοποθετήθηκε πρόσφατα στη μονάδα, στη θέση μίας άλλης που μετακινήθηκε λόγω προβλήματος υγείας. Η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη στη μονάδα είναι αυτή που συνιστά  η σχετική νομοθεσία,γεγονός που η διοίκηση προασπίζει, παρά τη γενικότερη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου σε άλλα τμήματα.

Αναφέρεται η επιστολή επίσης σε έλλειψη τραυματιοφορέων, όταν γνωρίζει ότι τραυματιοφορείς στη μονάδα με τακτικό ωράριο, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες, κατόπιν εγκρίσεως του σχετικού αιτήματος από τη νέα διοίκηση και ότι κάτι τέτοιο δεν γινόταν στο παρελθόν.

Συνολικά προξενεί εντύπωση η επιμονή του συλλόγου σε δημόσιες τοποθετήσεις τέτοιου ύφους, όταν ξέρει ότι:

  • εδώ και 7 χρόνια δεν είχε προκηρυχθεί θέση νεφρολόγου στη μονάδα και ότι αυτό έγινε για πρώτη φορά εδώ και 1 έτος, με όχι μια αλλά 2 μόνιμες θέσεις, αλλά και με επιπλέον μία θέση επικουρικού ιατρού.
  • Όταν η μονάδα από τα τέλη του 2014 είχε μόνο έναν μόνιμο νεφρολόγο.
  • Όταν γνωρίζει ότι ακριβώς για να βοηθηθούν οι ιατροί, που προφανώς εργάζονται αρκετά μέχρι την ολοκλήρωση της στελέχωσης, έχει γίνει μετακίνηση μίας ακόμα αγροτικής ιατρού για να βοηθά τους νεφρολόγους κατά τις εφημερίες.
  • Όταν γνωρίζει ότι η παρούσα διοίκηση ικανοποίησε το αίτημα τους για αλλαγή του δαπέδου της μονάδας, ένα αίτημα που επί 2,5 χρόνια δεν είχε ικανοποιηθεί.
  • Όταν γνωρίζει ότι η κατάσταση υποστελέχωσης, δεν ξεκίνησε σήμερα αλλά από το 2010.
  • Όταν γνωρίζει ότι όλη αυτή η ταλαιπωρία έχει φτάσει ουσιαστικά στο τέλος της καθώς αναμένεται συντομότατα ο διορισμός 3ου νεφρολόγου, καθώς και στη συνέχεια και ενός ακόμα διευθυντή.

Σεβόμαστε την αγωνία των ασθενών για μια καλύτερη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο, που είναι και δικός μας σκοπός. Ελπίζουμε να μην ξεχνάνε τόσο εύκολα την κατάσταση του παρελθόντος ,καθώς η απαξίωση με τέτοιου ύφους επιστολές, που προκύπτει για όσα έχουν γίνει από πλευράς της διοίκησης το τελευταίο έτος, δε συνάδει με το καλό μέχρι σήμερα κλίμα συνεργασίας και από κοινού αγώνα, για τη βελτίωση μιας άσχημης κατάστασης, στην οποία είχε βρεθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εδώ και χρόνια”.