Το θέμα που θα κυριαρχήσει αυτή τη νέα εβδομάδα που ξεκινάει αύριο, εκτός από τον απόηχο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων σε Επιμελητήριο και Δικηγορικό Σύλλογο για την ανάδειξη νέων Προέδρων και νέων Διοικητικών Συμβουλίων, είναι σίγουρα το λεγόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.

Το βασικό και θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει και σίγουρα θα μας απασχολήσει είναι το τι θα μείνει από την διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Αναπτυξιακό», ως όφελος για τον τόπο. Υπάρχουν βεβαίως και πρωθύστερα ερωτήματα που σχετίζονται με την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε μέχρι να φθάσουμε στο συνέδριο, ούτως ώστε αυτό να είναι ουσιαστικό, παραγωγικό και αποδοτικό για τον τόπο, αλλά αυτά τα ερωτήματα και τα διαδικαστικά θέματα, μετά το συνέδριο μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και κυριαρχεί το θεμελιώδες ερώτημα, αν θα προκύψει κάτι θετικό για τον τόπο, όσον αφορά την δρομολόγηση επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων και ελλείψεων που έχει η Κέρκυρα στις δημόσιες κοινωνικές υποδομές.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

1) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την υλοποίηση του έργου των φραγμάτων, για να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα το υδρευτικό πρόβλημα του νησιού, ενός νησιού που αποτελεί τον πλέον προβεβλημένο τουριστικό προορισμό και το οποίο συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ ετησίως στον δημόσιο κορβανά; Και αναφερόμαστε σε ένα έργο που έχει την πιο ώριμη μελέτη και για το οποίο το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις.

2) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την χρηματοδότηση του εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης;

3) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την επανασύσταση την Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Γιατί οι Υπουργοί του Υγείας Α. Ξανθός και ο αναπληρωτής ο κύριος Πολλάκης από τα Γιάννενα ανακοίνωσαν ότι η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα ενσωματωθούν στην αυτόνομη Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου και η Ιθάκη, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος στην Υ.ΠΕ Πελοποννήσου.

4) Θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ότι θα επιστραφεί στην Κέρκυρα η έδρα του ΕΚΑΒ, η οποία το 2010 απομακρύνθηκε και πλέον το νησί εντάσσεται στην διεύθυνση της Ηπείρου; Και όχι μόνο αυτό, πριν από δύο μήνες μεταφέρθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο στα Γιάννενα και ο συντονισμός πλέον γίνεται από εκεί.

5) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέων Φυλακών, για να απομακρυνθούν πια οι Φυλακές μέσα από την πόλη, αλλά και να μην λειτουργούν δίπλα σε σχολεία.

6) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός νέα Αθλητικά Κέντρα και την χρηματοδότηση για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου του Κ.Γ.Σ;

7) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου και την παραχώρηση του νέου Φρουρίου στην Αυτοδιοίκηση;

8) Θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την κατασκευή και λειτουργία της μαρίνας mega yachts στα Καρνάγια;

9) Θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο Δήμο Κέρκυρας, κάτι που το ακούμε τα τελευταία 2 χρόνια αλλά δεν το βλέπουμε;

10) Και τέλος, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ότι θα επιστραφούν όλες οι διοικητικές δομές που απομακρύνθηκαν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα δεσμευτεί ότι δεν κινδυνεύει να καταργηθεί η Περιφέρεια μας; Και πολλά άλλα θα μπορούσαν να αναφέρω αλλά αρκούμαι σε αυτόν τον «δεκάλογο».

Μακάρι να ανακοινώσει τα μισά και μακάρι να γίνουν πράξη τα μισά από αυτά που θα ανακοινώσει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’, 03-12-2017.