Να προβούν τα παιδιά σε εμβολιασμό για την Ιλαρά συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας με ανακοίνωση του με αφορμή τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του ECDC σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας επισημαίνει τα εξής:

  • Τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στη Ρουμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι από ιλαρά.
  • Σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων αφορούσε άτομα μη εμβολιασμένα.
  • Τα κρούσματα εμφανίστηκαν με μεγάλη συχνότητα σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών.Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας καλεί σε εγρήγορση όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τον έγκαιρο και επαρκή εμβολιασμό των παιδιών για την ιλαρά. Γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εκθέτουν στον κίνδυνο της νόσησης από ιλαρά με όλες τις πιθανές επιπλοκές.

    Συγχρόνως, όταν ο εμβολιασμός δεν είναι καθολικός, αυξάνεται ο κίνδυνος επιδημίας που θέτει άμεσα σε κίνδυνο τα παιδιά κάτω του ενός έτους τα οποία εκ των πραγμάτων δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ηλικία εμβολιασμού.

Στοιχεία ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ κατέγραψε περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ιλαρά, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.

Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό, στην Ευρώπη όμως το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια, εκτιμά ο ΠΟΥ.