Η αγωνία των παραγωγών της Κέρκυρας για την ανεξέλεγκτη κοπή του ελαιώνα που παρουσιάζεται για ακόμα μια φορά αυτό το διάστημα εκφράστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο από πολίτες της Βόρειας Κέρκυρας που παραβρέθηκαν αλλά και την Ομοσπονδία Αγροτικών συλλόγων παρουσία του Προέδρου Βασίλη Αρμενιάκου.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό ήρθε για συζήτηση μετά από ερώτηση του Επικεφαλής του Συνδυασμού Νέα Ιόνιος Πολιτεία Σπύρου Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις υποστηρίζοντας τα εξής ‘’ Απ’ τον Απρίλιο του 2016 ομάδες κατοίκων της βόρειας Κέρκυρας κατήγγειλαν επωνύμως και εγγράφως την κατάσταση, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα. Αυτά οδήγησαν την Π.Ι.Ν. να προχωρήσει σε σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων στις 5 Οκτωβρίου 2016. Στη σύσκεψη αυτή δόθηκε δέσμευση από τον κ. Περιφερειάρχη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα και θα ενημερώσει τους πολίτες. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, κατόπιν μαρτυρίας των ιδίων, οι οποίοι συνεχίζουν να περιγράφουν την κατάσταση με τις λέξεις, ασυδοσία, απειλές και εκβιασμούς σε όποιον τολμήσει να μιλήσει. Καταγγέλλουν επίσης, ότι τρακτέρ που κυκλοφορούν χωρίς πινακίδες φορτώνουν και μεταφέρουν τα ξύλα από τους αγρούς, δίνοντας σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει και δρα στο νησί μας κύκλωμα παρανομίας με επίκεντρο την εμπορία της ξυλείας των καταστραμμένων ελαιοκτημάτων. Στις 17 Ιανουαρίου 2017 οι πολίτες αυτοί έστειλαν προς την Π.Ι.Ν. νέο έγγραφο, χωρίς όμως να λάβουν και πάλι μέχρι σήμερα καμία απάντηση. Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι πρόκληση αλλά και προσβολή για το κράτος δικαίου όταν μάλιστα η Κέρκυρα είναι νησί και υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν οι νταλίκες που φεύγουν απ’ το νησί μας γεμάτες ξυλεία. Θα πρέπει πιστεύουμε να κάνουμε σήμερα ό,τι είναι δυνατόν για να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και να σταματήσει αυτό το έγκλημα που συντελείται εις βάρος του κερκυραϊκού ελαιώνα’’.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι των συλλόγων υποστήριξαν ότι δυστυχώς το νομικό πλαίσιο για την έκδοση αδειών έχει φέρει αυτή την κατάσταση.

Ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος υποστήριξε ότι υπήρξε προβληματισμός μετά και τις καταγγελίες των πολιτών. Αμέσως έγινε μία συζήτηση με τους φορείς με στόχο να παρέμβουν για να βρεθεί λύση. Όπως είπε ‘’ μετά από σύσκεψη είχαμε πει ότι θα δράσουμε διορθωτικά. Η εικόνα όμως δεν βελτιώθηκε . Ωστόσο εμείς κάναμε ενέργειες και σταματήσαμε με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχης Ν. Πανδή την έκδοση αδειών με αυτό τον τρόπο και να προχωρήσει μια νέα διαδικασία. Άμεσα ξεκινάμε στις εξής ενέργειες :

  1. Το κυρίαρχο αίτημα που θα τεθεί στο Υπουργείο είναι η αστυνόμευση του ελαιώνα.
  2. Δευτερον οι οδικοί άξονες και η σύσταση μικτών κλιμακίων με στόχο τον έλεγχο των φορτηγών.
  3. Επιστημονική διαδικασία ελέγχου της εικόνα του ελαιώνα εάν υπάρχει μείωση του ελαιόδεντρου έτσι ώστε να μπορεί κάθε αρχή να παρέμβει στην περιοχή που θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού Επτανησιακή Αναγέννηση Γιώργος Καλούδης υποστήριξε ότι ΄΄ υπάρχει πλήρη αδράνεια για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει από την πρώτη ημέρα καθηκόντων. Για ποιο λόγο δεν έγιναν έλεγχοι ενώ υπήρχαν καταγγελίες;

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Θεόδωρος Γουλής ζήτησε μέτρα προστασίας του ελαιώνα άμεσα υποστήριξε ότι η καρατόμηση των ελαιόδεντρων οδηγεί στην πτώση της τιμής της γης. Ας βγει από τα συρτάρια η μελέτη Κερκυραίικού ελαιώνα’’.

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού Χρήστος Άνθης Επτανησίων Θέληση στην τοποθέτηση του κάλεσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και κυρίως τις Υπηρεσίες του Λιμεναρχείου υποστηρίζοντας ότι από εκεί παίρνουν όλα τα ξύλα’’.

Ο Επικεφαλής του συνδυασμού ‘’ Αριστερή κίνησής Ιονίου Τάσος Σαλβάνος εξελίσσεται με έναν τρόπο ταχύριθμο και είναι ζήτημα αντίληψης ανθρώπων που κινούνται με την λογική της αισχροκέρδεια΄΄ς.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Μεγάλο Ιόνιο» Δημήτρης Μπιάνκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να δούμε τον ελαιώνα με νέα στοιχεία και όχι απλά με μία απόφαση΄΄.

Ρεπορτάζ: Ρέα Ντούρου