Με αφορμή το ερχόμενο φθινόπωρο την διοργάνωση από το Δήμο Κέρκυρας του πρώτου ημιμαραθωνίου, με στόχο την μορφοποίηση του θεματικού αθλητισμού θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις, γιατι θωρώ ότι αυτός ο στόχος, δεν εξυπηρετείται με τον τρόπο που πάει να «στηθεί» η συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση και πολύ περισσότερο, γιατι θεωρώ ότι για ακόμα μια φορά, χάνουμε την ευκαιρία, να αξιοποιήσουμε τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας.

Έ όχι, Κύριοι και Κυρίες, όσο και αν επιμένετε, δεν γίνονται έτσι αυτές οι εκδηλώσεις, πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη εκδήλωση, γιατί απλά δεν έχετε αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας, ώστε να διαφοροποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση, από άλλες ανάλογες εκδηλώσεις, που γίνονται όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο και που αποτελούν κίνητρο για να συμμετέχουν αθλητές παγκόσμιας ακτινοβολίας. Και στην περίπτωση μας να δημιουργηθεί, να μορφοποιηθεί θα έλεγα καλύτερα, μια νέα μορφή θεματικού τουρισμού, που έχει ανάγκη, που την χρειάζεται ο τουριστικός μας προορισμός, ο οποίος δείχνει σημάδια «γήρανσης». Εμείς μπορούμε να το πράξουμε γιατί είμαστε προικισμένοι με πλεονεκτήματα, που δεν έχουν άλλοι τόποι. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τόποι όλης της υφηλίου. Δυστυχώς το μεγάλο μας όπλο, το έχουμε κρατήσει στη φαρέτρα μας, χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε τόσα χρόνια.

Ξεχάσατε ότι η Κέρκυρα είναι η γενέτειρα του συνθέτη του Ολυμπιακού ύμνου, του Σπύρου Σαμάρα, ο οποίος ύμνος, είναι ένα από τα τρία σύμβολα του Ολυμπισμού, τα άλλα δύο είναι, η Φλόγα και η σημαία με τους Ολυμπιακούς κύκλους. Κάθε 4 χρόνια, 100 χιλιάδες κόσμος σηκώνεται όρθιος στην ανάκρουση του ύμνου, στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης που διοργανώνει την Ολυμπιάδα και 3 δις τηλεθεατές ακούν τον ύμνο. Ποιος δεν θα ήθελε να τρέξει Μαραθώνιο ή Ημιμαραθώνιο στην πατρίδα του συνθέτη του Ολυμπιακού ύμνου; Άρα από εκεί ξεκινάτε την διοργάνωση. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον και εξ ίσου σημαντικό. Περιορίσατε το μέγεθος της εκδήλωσης, σε μια απλά αθλητική εκδήλωση, αντί να δημιουργήσετε τη βάση για να καταστεί η Κέρκυρα Παγκόσμιος Προορισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού. Στην Οργανωτική επιτροπή έπρεπε να βάλετε τους δύο σύγχρονους Ολυμπιονίκες μας τον Σπύρο Γιαννιώτη και τη Μαρία Γεωργάτου, τον Παγκόσμιο ρέκορντμαν Αρσένη Τσιμίνο, τους δύο Προέδρους των ιστορικών Φιλαρμονικών μας που έπαιξαν τον Ολυμπιακό Ύμνο κατά την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων το 1896, τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ενδεχομένως και την Υπουργό Τουρισμού. Για να συνδεθεί η αθλητική εκδήλωση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, έπρεπε να κάνετε Επίτιμο Πρόεδρο τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στη χώρα μας, αφού οι επόμενοι Ολυμπιακοί αγώνες θα γίνουν στο Τόκιο. Λέτε λοιπόν στον Πρέσβη της Ιαπωνίας, σε έχουμε προσκαλέσει στην πατρίδα του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου και στην πατρίδα, ως Ιόνια νησιά, του Εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, του Λευκάδιου Χέρν, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκάδα και το σπίτι της μάνας του, το γένος Κασιμάτη, βρίσκεται στα Κύθηρα. Δύο τα κρατούμενα.

Πάμε παρακάτω. Θα μπορούσατε να κάνετε παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου. Οι Φιλαρμονικές μας θα μπορούσαν ένα βράδυ πριν να παίξουν στη Κάτω Πλατεία, ενδεικτικά αναφέρω την τοποθεσία, δηλαδή τον Ολυμπιακό Ύμνο. Θυμίζετε μάλιστα στον Πρέσβη της Ιαπωνίας ότι ο Ολυμπιακός Ύμνος καθιερώθηκε επίσημα το 1958 στην Ολυμπιάδα του Τόκυο. Και εδώ ανακύπτει το αίτημα για εκπροσώπηση μας μέσω των Φιλαρμονικών στην έναρξη ή στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων.

Επίσης θα μπορούσατε να κάνετε και μια ακόμα αθλητική εκδήλωση, έναν αγώνα επίδειξης άλματος επί κοντώ, βραδινό, μπροστά από το Περιστύλιο των Ανακτόρων, προσκαλώντας, με την διαμεσολάβηση του Παύλου Σκορδίλη, αθλητές παγκόσμιας κλάσης. Ποιος χορηγός θα έλεγε όχι, για παράδειγμα Aegean. Στην εκδήλωση θα ήταν προσκεκλημένος ο Πρέσβης της Ιαπωνίας, ο οποίος θα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σινοιαπωνικό μουσείο ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης και στον οποίο θα παραδίδατε τις παρτιτούρες του Ολυμπιακού ύμνου, ζητώντας του να υπάρχει Κερκυραϊκή εκπροσώπηση, φιλαρμονικών κατά την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων ή στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο.
Θα μαγνητοσκοπούσατε με drone την εκδήλωση και θα μπορούσατε ως follow up, να πηγαίνετε τον χειμώνα στις διάφορες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις διαφημίζοντας και την αθλητική εκδήλωση και τον τουριστικό μας προορισμό.

Σας φαίνονται δύσκολα όλα αυτά; Γιατί υπάρχουν και άλλα πολλά, που δεν θα σας τα γράψω. Φτιάχνετε έναν φάκελο τεκμηριωμένο, πηγαίνετε στην Υπουργό Τουρισμού και της λέτε μόνο μια λέξη. «Κάντο». Τέλος. Διαφορετικά στον Πρωθυπουργό. Η Υπουργός τουρισμού είναι απαραίτητη όσον αφορά τις δημόσιες σχέσεις. Τρία τα κρατούμενα.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά δεν χρειάζεται, αρκούν θεωρώ για να αντιληφθείτε ότι αυτό που πάτε να κάνετε, είναι μίζερο, μικρό και αναντίστοιχο των δυνατοτήτων της Κέρκυρας. Έχετε, έχουμε καλύτερα, την ευκαιρία να παίξουμε Τσάμπιονς Λίγκ και εσείς επιλέγετε να παίξουμε στο τοπικό. Δυστυχώς στη Κέρκυρα είμαστε εθισμένοι να βάζουμε τον πήχη χαμηλά και όχι ψηλά. Δεν μπορέσατε να ξεφύγετε από το σύνδρομο που μας έχει καταστήσει ουραγούς.

Κάποιοι στιγμή οφείλει η Κέρκυρα να ανοίξει τα φτερά της, αλλά πρώτα πρέπει αυτοί που την διοικούν να ανοίξουν τα μυαλά τους και τους ορίζοντες τους.