Η απόφαση του Συμβουλίου της επικράτειας αναφορικά με την αξιοποίηση του CASTELLO BIBELLI ήταν σίγουρα μια εξέλιξη που αναμενόταν καθώς είχε γίνει η παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης του ακινήτου από το κεντρικό συμβούλιο διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας .

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στους επενδυτές που θα καταθέσουν προτάσεις.

Μελέτη ΕΣΧΑΔΑ.

Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος το ΕΣΧΑΔΑ χαρακτηρίζει την επίμαχη έκταση των 77.019 τ.μ. ως περιοχή τουρισμού-αναψυχής, παραθεριστικού-τουριστικού χωρίου, ενώ η κάλυψη της έκτασης ορίζεται σε 15%.

Ακόμη, προβλέπεται ζώνη προστασίας 100 μέτρων περιμετρικά του Castello Bibelli και 30 μέτρων της Εθνικής Πινακοθήκης. Επίσης, στην εν λόγω έκταση «επιδιώκεται η ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, κυρίως με την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλη τη διάρκεια του έτους», σύμφωνα με το ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣΤΕ

Τελικά, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη με την υπ΄ αριθμ. 70/2017 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Στην γνωμοδότηση του ΣτΕ αναφέρεται ότι το εν λόγω διάταγμα είναι νόμιμο, παρά το ότι «δεν υφίσταται επί του παρόντος Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό».

Το Castello Bibelli (ή Bibelli) βρίσκεται σε κατάφυτη λοφώδη έκταση, 14 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, ενώ η προς έγκριση έκταση του ΕΣΧΑΔΑ ανέρχεται στα 77.019 τ.μ., καθώς εξαιρείται η έκταση που έχει παραχωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη.

Κ. Νικολούζος.

Υπενθυμίζουμε ότι στην παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης ΕΣΧΑΔΑ του Ακινήτου Castello Bibelli είχε παρευρεθεί και ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολουζος ο οποίος είχε υποστηρίξει ´´ ότι αυτό που θα ήταν το καλύτερο σίγουρα θα ήταν η αξιοποίηση του ως δομή και με λειτουργίες για το νησί της Κέρκυρας. Δυστυχώς και γι αυτό στο παρελθόν χάσαμε ευκαιρίες .

Σήμερα είμαστε σε μια ποιο δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι οι χρηματοδοτήσεις δεν υπάρχουν , δεν υπάρχουν προτάσεις και μελέτες και ο κάθε ένας από εμάς ενδεχόμενος να έχει την ευθύνη του .

Φτάνουμε μπροστά στο ερώτημα αν θα παραμείνει σε δημόσια διαχείριση χωρίς όμως να έχουμε λύση για την χρηματοδότηση του. Ίσως θα πρέπει να ζητηθεί η ιδιωτική χρηματοδότηση με τρόπο που θα πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό το δημόσιο συμφέρον .

Η πρόταση που κατατέθηκε μέσα από το σχέδιο διαχείρισης προσβλέπει την συντήρηση του μνημείου αν και εφόσον υπάρξει ενδιαφερόμενος επενδυτής´´.