Εξακολουθεί να ζητά την παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ο πρόεδρος Μάκης Μπούκας ο οποίος κατηγόρησε το ΔΣ ως το πιο αυταρχικό και διχαστικό. Απέρριψε δε το επιχείρημα ότι γίνονται προσπάθειες για αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού λέγοντας ότι εμείς δεν τους έχουμε δει στην Κέρκυρα.

Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Μπούκα έχει ως εξής:

‘’Είμαστε ικανοποιημένοι που γίνεται συζήτηση για το θέμα της δημόσιας υγείας στο Νομό μας, στο πλέον δημοκρατικό Όργανο του πολιτικού μας συστήματος, το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ποιοι είμαστε:

Είμαστε γιατροί που εργαζόμαστε στο Νοσοκομείο.

Με εμπειρία και γνώση.

Με πολύ αγάπη για το χώρο.

Είμαστε ειλικρινείς,

Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο.

Έχουμε ρεαλιστικές προοδευτικές προτάσεις.

Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του τόπου.

Ποιο είναι το Νοσοκομείο:

Η μεγαλύτερη παραγωγική, αναπτυξιακή, οικονομική μονάδα του τόπου.

Παράγει οικονομική και ανθρώπινη υπεραξία.

Το ΕΣΥ και γενικότερα η δημόσια υγεία είναι οικονομικά φτηνή για το κράτος και ιατρικά πολύ αξιόπιστη για τον πολίτη. Και με οικονομικούς όρους, συμφέρει στο κράτος να επενδύσει στη δημόσια υγεία.

Ποιος είναι ο σκοπός μας:

Να βάλουμε τέλος  στο “καραβάνι μεταναστών υγείας” των Κερκυραίων

Τι ζητάμε:

Την αυτο-οργάνωσή μας.

Την αυτο-διαχείρισή μας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ:

Δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται κάτω από μνημόνια που περιθωριοποιούν μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας και υπό επιτροπεία που σημαίνει ότι χάθηκε η εθνική μας κυριαρχία.

Θα αναφερθούμε μόνο στο πρώτο σκέλος, εκείνο δηλαδή των μνημονίων, παρόλο ότι θεωρούμε μνημόνια και επιτροπεία είναι αλληλένδετα.

Από επίσημες μελέτες, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί, προκύπτει ότι η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας στα μνημονικά χρόνια, μειώθηκε κατά 40%.

Αλλά ας έρθουμε στα καθ’ ημάς: το Νοσοκομείο Κέρκυρας χρηματοδοτήθηκε για τις ανάγκες λειτουργίας του:

2014: 12.866.000 ευρώ

2015:11.702.000

2016:12.224.000: (από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν 1.200.000 για τα ακριβά φάρμακα κυτταροστατικά για τις χημειοθεραπείες και φάρμακα για “ρευματοπάθειες” τα λεγόμενα “ακριβά” φάρμακα που στο παρελθόν τα φάρμακα αυτά τα πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή για το 2016 η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ήταν 11.000.000

2017:(προϋπολογισμός): 12.094.000 που αν αφαιρεθούν τα “ακριβά” φάρμακα που αναφέρθηκε παραπάνω, το ποσό που παραμένει για την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου υπολογίζεται περίπου στα 10.700.000 ευρώ.

Προσπαθούν πολιτικοί άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να πείσουν ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται πολύ (είναι “τεμπέληδες”) Έρχεται όμως διεθνής έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) να τους διαψεύσει. Οι Έλληνες παγκόσμια έρχονται τρίτοι σε ώρες εργασίας κατ’ έτος μετά το Μεξικό και την Κορέα με 2037 ώρες εργασίας κατ. έτος. Αντιθέτως, οι επικριτές μας Γερμανοί, Ολλανδοί έρχονται τελευταίοι με 1388 και 1380 ώρες εργασίας κατ’ έτος. Υπολογίστε σε αυτά τα στοιχεία ότι γιατροί του Νοσοκομείου μας εργάζονται 4182 ώρες κατ’ έτος.

Να γιατί ισχυριζόμαστε ότι οι συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο είναι απάνθρωπες. Κινδυνεύει η υγεία των εργαζομένων και ενδεχομένως χρηστών υγείας λόγω υπερβολικής κόπωσης και πιθανής ιατρικής αμέλειας κάτω από αυτή τη σωματική και πνευματική κόπωση.

Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αντανακλά ευθέως στην καλύτερη αντιμετώπιση των χρηστών υγείας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Φταίνε όμως μόνο τα μνημόνια; Ας ρίξουμε μια περισσότερη διεισδυτικά ματιά στα γεγονότα.

Υπήρξαν χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ. Για το ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν γνωρίζουμε το ποσό που διατέθηκε στον Τομέα Υγείας για τα Ιόνια Νησιά, τι ποσό απορροφήθηκε από αυτό το ποσό και πού διατέθηκε. Στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020 διατίθεται το ποσό των 24.000.000 για δράσεις στον Τομέα Υγείας.

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ διαπίστωσε ότι διαδικασίες προμήθειας σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού (αξονικός τομογράφος 64 τομών, καρδιολογικός υπερηχοτομογράφος και ψηφιακός μαστογράφος) βρίσκονταν από προηγούμενες διαδικασίες “εν υπνώσει” παρότι πέρασαν τα μισά περίπου χρόνια από την εξέλιξη του προγράμματος ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020.

Φωνάξαμε, κατηγορηθήκαμε για… δήθεν πολιτικές σκοπιμότητες, και αυτή τη στιγμή ο καρδιολογικός υπερηχοτομογράφος βρίσκεται ήδη και λειτουργεί στο Νοσοκομείο μας, ο ψηφιακός μαστογράφος έρχεται σε 3-4 μήνες και ο αξονικός τομογράφος σε ένα περίπου χρόνο.

Αν μας άκουγαν από την αρχή οι χρόνοι αυτοί θα συντομεύονταν τουλάχιστον κατά 6-8 μήνες. Όμως, κάλιο αργά παρά ποτέ.

Επειδή θεωρούμε ότι τα Νοσοκομεία αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Λαού, θα κάνουν απολογισμό, θα λογοδοτήσουν στο Λαό, θα ανακοινώσουν τον προγραμματισμό ώστε να απορροφηθούν οι Ευρωπαϊκοί πόροι, ή θα μείνουν αδιάθετοι πόροι που θα οδεύσουν σε άλλες Περιφέρειες της πατρίδας μας ή στη χειρότερη περίπτωση θα οδεύσουν από την Ελλάδα σε χώρες του Βορρά όπως Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο;

Στο Νοσοκομείο των Χανίων, της Ρόδου, του Βόλου, των Τρικάλων, της Καβάλας, της Καλαμάτας, της Κοζάνης (μαζί με την Πτολεμαΐδα), στο Αγρίνιο (μαζί με το Μεσολόγγι) λειτουργούν δύο Παθολογικές Κλινικές, για τις ανάγκες των κατοίκων. Στην Κέρκυρα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και το Δ.Σ. εισηγήθηκε την παύση λειτουργίας της μίας Παθολογικής Κλινικής, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των αρμόδιων επιστημονικών οργάνων (Επιστημονικό Συμβούλιο, Παθολογικός Τομέας) και όλων των συνδικαλιστικών οργάνων του Νοσοκομείου μας (ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΕΓΕΣΥΚ, ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ).

Αυτοβούλως, υποβιβάζουμε την λειτουργία του Νοσοκομείου και το καταδικάζουμε σε υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση!

Νοσοκομεία όπως Χανίων, Ρόδου, Τρικάλων, Καλαμάτας, Καβάλας και προσφάτως Βόλου, έχουν προμηθευτεί από καιρό από Ευρωπαϊκά προγράμματα ή δωρεές (Καλαμάτα), άρτιο εξοπλισμό για στεφανιογραφίες και διενεργούνται αγγειοπλαστικές (“μπαλονάκι”  ή stent) για την αντιμετώπιση οξέων καρδιολογικών προβλημάτων.

Εμείς, γιατί δεν είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε; Σε Νοσοκομεία, υπάρχουν και λειτουργούν Μονάδες Νεογνών. Εμείς γιατί δεν είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε; Στο Νοσοκομείο Ρόδου υπάρχει Παιδοχειρουργός, Θωρακοχειρουργός, Αγγειοχειρουργός. Εμείς γιατί δεν είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε; Σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας μας σε περίοδο μνημονίων, εκμεταλλεύονται Ευρωπαϊκά προγράμματα και προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων τους, σε παραγωγή Νοσοκομειακού οξυγόνου και άλλα πολλά. Εμείς γιατί δεν είμαστε ικανοί να τα κάνουμε;

Για αυτά η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΏΝ ΓΙΑΤΡΏΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ αγωνίζεται, για τα δικαιούμενα για τους πολίτες και τους επισκέπτες του τόπου μας.

Έτσι θεωρούμε ότι θα σταματήσουμε το “καραβάνι μεταναστών υγείας” των συμπολιτών μας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ:

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι αυταρχική και αλαζονική.. Αποφασίζει και ενεργεί χωρίς να λαβαίνει υπόψη του τη γνώμη των άλλων. Έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές της και θεωρεί τον εαυτό της ανώτερο από τους άλλους.

Δεν ακούει, δεν συμβουλεύεται, δεν διαβουλεύεται.

Εμείς κατ’ επανάληψη ζητήσαμε συνάντηση για συζήτηση για πολλά θέματα λειτουργίας του Νοσοκομείου, ώστε πολλά από αυτά να βελτιώσουμε και να αποκτήσουμε εργαλεία αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.

Αντιμετωπίσαμε αδικαιολόγητη άρνηση ως το Νοσοκομείο να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της διοίκησης και να ενεργεί ως ιδιοκτήτης του.

Η διοίκηση διχάζει και διαιρεί τους εργαζόμενους. Ποτέ μέχρι σήμερα με διοικήσεις ικανές ή λιγότερο ικανές δεν υπήρχε τέτοιος διχασμός των εργαζομένων. Ποτέ.

Επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο διχασμός διαχέεται και στην κοινωνία μας και είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί, η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ σε μαζική Γενική Συνέλευση της, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την παραίτηση του Δ.Σ. ώστε να επικρατήσει ηρεμία και διάλογος στο χώρο. Δεν είμαστε αφελείς. Με αλλαγή του Δ.Σ. δεν θα αλλάξουν οι μνημονιακές πολιτικές. Πάλι από την κομματική δεξαμενή των κυβερνήσεων ή των συγκυβερνήσεων θα τοποθετηθούν άτομα στη διοίκηση. Τουλάχιστον όμως να είναι διαλλακτικά, να ακούνε, να συμβουλεύονται και μετά ας αποφασίζουν.

Μέχρι σήμερα θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε ανίκανοι και δεν μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που άλλα Νοσοκομεία της χώρας μας τα έχουν πετύχει προ πολλού.

Εμείς γιατροί είμαστε. Σε καμία των περιπτώσεων δεν επιθυμούμε να συν-διοικήσουμε. Και να μας το ζητούσαν, θα το αποποιούμασταν, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο φόρτο ιατρικής εργασίας.

Για να εκλείψουν τα φαινόμενα κάθε κυβέρνηση να θεωρεί λάφυρο το κράτος καταθέτουμε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο προτάσεις που θεωρούμε ότι είναι απολύτως ρεαλιστικές και προοδευτικές.

Έχουμε την πεποίθηση ότι ένα συντεταγμένο και αρραγές μέτωπο εργαζομένων, διοίκησης, κοινωνικών και πολιτικών φορέων του Νομού μας, μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει πολλά προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών.

Η Κέρκυρα, έχει μείνει πολύ πίσω και είναι ανάγκη συμπαράταξης και διεκδίκησης όσων μας οφείλονται. Δεν ζητάμε υπερφίαλα πράγματα. Ζητάμε εκείνα που μας αντιστοιχούν.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: 

  • ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.
  • Εκλογή του Διοικητή του ΠΕΣΥ από το Λαό της Περιφέρειας (ξεχωριστό, ενιαίο ψηφοδέλτιο ταυτόχρονα με τις εκλογές για Περιφερειακούς Συμβούλους).
  • Εκλογή Διοικητή Νοσοκομείου από του Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου του Νομού.
  •  ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα.
  • Συνέχιση αυτόνομης λειτουργίας Α! και Β! Παθολογικής Κλινικής.
  • Το 1/100 των κεντρικών προκηρύξεων του Υπουργείου στην Κέρκυρα.
  • Το 1/100 της χρηματοδότησης του Υπουργείου για τα νοσοκομεία, στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

 

  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών (συμβάσεις αορίστου χρόνου). 
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. 
  • Κάλεσμα στον Υπουργό Υγείας στην Κέρκυρα για διάλογο.