Οι Αυστριακοί αποτελούσαν κάποτε την τρίτη «δύναμη» του Κερκυραϊκού τουρισμού, όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, μετά την Αγγλία και τη Γερμανία. Μαζί με αυτές τις δύο χώρες οι Αυστριακοί, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν από τους παραδοσιακούς μας πελάτες. Οι Αυστριακοί αγαπούσαν την Κέρκυρα και την επισκεπτόταν λόγω Αχίλλειου και βεβαίως λόγω Σίσυς.

Πριν από λίγα χρόνια όμως, άρχισε να καταγράφεται σταδιακά μια μείωση, σημαντική σε ένα βαθμό, των αφίξεων Αυστριακών τουριστών, οι οποίοι επιλέγουν, άλλους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως το Αιγαίο, Ρόδο και Κω αλλά και στο Ιόνιο επιλέγουν κυρίως Ζάκυνθο, όπου έχει καταγραφεί μια σημαντική αύξηση Αυστριακών επισκεπτών τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια παραδοσιακά επιλέγουν Κρήτη. Ουσιαστικά αντικαταστάθηκαν οι Αυστριακοί στην τρίτη θέση στις χώρες προέλευσης από τους Πολωνούς, οι οποίοι, τουλάχιστον τα δύο – τρία τελευταία χρόνια, έχουν κατακλύσει το νησί.

Σε πρώτη ανάγνωση κάποιος θα μπορούσε να πει «ε και τι με αυτό; Έφυγαν οι μεν ήρθαν οι δε». Απλοϊκή προσέγγιση. Έφυγαν «οι μεν», οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στη κατηγορία των ποιοτικών τουριστών με ισχυρό βαλάντιο, δηλαδή αυτή η κατηγορία των τουριστών, τους οποίους θέλει και τους χρειάζεται κάθε τουριστικός προορισμός, για να μην γκρινιάζουν στο τέλος κάθε χρονιάς οι επαγγελματίες ότι «ήρθε κόσμος, αλλά το ταμείο είναι μείον. Και «αντικαταστάθηκαν» από τους Πολωνούς, οι οποίοι προέρχονται από μια χώρα της οποίας η οικονομία πλησιάζει της Ελλάδας της κρίσης, όχι την Ελληνική οικονομία προ του 2010.

Το χάσμα και τι έλλειμμα το ποιοτικό, θεωρώ ότι είναι σαφές και εμφανές. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι «τι κάνουμε ώστε να αναστραφεί αυτή η διαμορφωμένη σε βάρος μας κατάσταση;». Κάνουμε κάποιες δράσεις; Αναλάβαμε κάποιες πρωτοβουλίες να προβάλλουμε και να διαφημίσουμε στοχευμένα τον τουριστικό μας προορισμό στην Αυστρία; Πως πήγαμε στην διεθνή τουριστική έκθεση της Βιέννης; Άχρωμα, άοσμα και υποτονικά. Αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δηλαδή με τα στοιχεία των προκρατήσεων οι Αυστριακοί που θα επισκεφθούν την χώρα μας, θα είναι περισσότεροι από την προηγούμενη τουριστική περίοδο του 2017. Σύμφωνα με έρευνα η Ελλάδα είναι η πρώτη με διαφορά χώρα στις κρατήσεις με αύξηση 32%.

Και τονίζεται στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης που έγινε στη Βιέννη και στο Μέσε, ότι η «εξαιρετική κατάσταση της οικονομίας της Αυστρίας προσφέρει σοβαρό κίνητρο για διακοπές. Ναι αλλά θα επιλέξουν Αιγαίο, Ρόδο και Κω, Κρήτη και στο Ιόνιο την Ζάκυνθο. Και η Κέρκυρα, που διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, μένει «εκτός νυμφώνος».

Δυστυχώς μια ακόμα σημαντική αγορά για τον τουριστικό μας προορισμό, βλέπουμε να παίρνει την κατιούσα, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα μας και να αποσπάσουμε το μερίδιο της πίτας που μας αναλογεί και που δικαιούμαστε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής” 14-01-2018