Έμαθα ότι σε λίγο καιρό έρχεσαι στην Κέρκυρα για δώσεις ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά και σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

Οργανώνεται λέει, αναπτυξιακό συνέδριο στην Κέρκυρα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες καλά ακούγονται. Εξαρτάται φυσικά από τα πορίσματα, τις κατευθύνσεις και την μελλοντική προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Και όταν λέμε αναπτυξιακό συνέδριο, ο νους μας πάει σε έργα, χρηματοδοτήσεις και πηγές πόρων.

Τούτα τα έργα εκεί, εκείνα τα έργα αλλού και όλα μαζί θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία μελλοντικά, πέραν της απασχόλησης εργατικού και επιστημονικού δυναμικού.

Είναι φυσικό να μη μπορούν να γίνουν όλα μαζί όσα έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, αλλά θα ιεραρχηθούν και θα μπουν σε μια σειρά. Εκείνα πρώτα, τα άλλα μετά, τα υπόλοιπα παραπέρα.

Εγώ Αλέξη, (συγχώρα μου τον προσωπικό τόνο), για ένα μικρό ζήτημα θα σε απασχολήσω. Πολύ μικρό για σένα, πολύ μεγάλο για τον τόπο μας.

Είμαι γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε αυτό που προστρέχουν σχεδόν όλοι, σε ιδιαίτερες στιγμές της ζωής τους.

Είναι οι στιγμές εκείνες που όλα διαγράφονται και η ζωή αποκτάει άλλο νόημα.

Είναι δηλαδή ο χώρος της υγείας ένας ιερός χώρος.

Ήθελα λοιπόν να σου πω, να δεις με κατανόηση δύο απλά πράγματα που εκπέμπουν δημοκρατία, αποκέντρωση, αυτοδιαχείριση και το κυριότερο δεν κοστίζουν.

1ον. Επαναλειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.

2ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας με έδρα την Κέρκυρα.

Ίσως τα θέματα αυτά τα θεωρήσεις αυτονόητα και απορήσεις γιατί δεν συμβαίνουν.

Έλα μου ντε. Το ίδιο απορώ και εγώ χρόνια τώρα.

Να σου θυμίσω ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός σου, αυτά ήταν δεσμεύσεις.

Σιγά τώρα, δεσμεύσεις για τα αυτονόητα.

Και στην Ελληνική Βουλή, εσύ πια ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής σου είπες ότι σε κάθε διοικητική Περιφέρεια θα λειτουργήσει αυτόνομο ΠΕΣΥ.

Πού είναι;

Αλέξη, κράτα το λόγο σου.

Εμείς είχαμε ΠΕΣΥ και μας το κατάργησαν. Είχαμε κέντρο ΕΚΑΒ και μας το πήρανε. Κανένας δεν μας εξήγησε το λόγο.

Προσωπικά δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί καταργήθηκε και ιδιαίτερα γιατί δεν λειτουργεί το ΠΕΣΥ, ώστε κάθε περιφέρεια ανάλογα με τις προτεραιότητές της, με διάλογο να ιεραρχεί τα προβλήματα και ιδιαίτερα να ελέγχει, να αξιολογεί και να διορθώνει εκεί που χρειάζεται το περιφερειακό σύστημα υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με τις δυνατότητες του κράτους και με δίκαιο τρόπο: τόσα χρήματα εκεί, τόσοι γιατροί, τόσοι νοσηλευτές. Τόσα αλλού.

Άφησε εμάς να σχεδιάζουμε την ιεράρχηση των αναγκών μας.

Είναι ανθρώπινα αδύνατο, το υπουργείο να γνωρίζει κάθε φορά τις ανάγκες μας καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Ούτε φυσικά το ΠΕΣΥ της Πάτρας ή των Ιωαννίνων.

Υπάρχουν Νομοί της πατρίδας μας που βγάζουν έξι και εφτά βουλευτές και η πολιτική πίεση που ασκείται στον Υπουργό να είναι πολλαπλάσια από Νομούς που εκλέγουν έναν, δύο ή τρεις βουλευτές.

Ξέρεις Αλέξη ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η διαφορά πριμοδότησης νοσοκομείων μεγάλων περιοχών να είναι δυσανάλογη εκείνων των μικρότερων, με αποτέλεσμα να καταλύεται το δημοκρατικό δικαίωμα των κατοίκων μικρών περιοχών, ίσης ευκαιρίας πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας και απολαβής ίσης ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, για να είμαι επίκαιρος όσον αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι για το οποίο έρχεσαι στην Κέρκυρα, την υγεία πρέπει να την δεις Αλέξη και ως οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Προσφέρει την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από κάθε άλλο προϊόν.

Στην αγορά, κάνεις έρευνα, υπολογίζεις τους κινδύνους της επένδυσης, καταθέτεις κεφάλαιο και προσδιορίζεις την προστιθέμενη αξία για να βγάλεις το κέρδος σου.

Στις δύο επενδύσεις που σου ανέφερα (ΠΕΣΥ και ΕΚΑΒ), όλοι οι νόμοι της αγοράς αποφέρουν μέγιστα αποτελέσματα: δεν βάζεις κεφάλαιο και η δημιουργούμενη υπεραξία είναι τεράστια.

Αλέξη, μην ακούς κολαούζους ότι όλα πάνε καλά για να μην σου χαλάσουν την διάθεση.

Δεν πάνε καλά τα πράγματα στην υγεία Αλέξη. Καθόλου καλά.

Δώσε στους ανθρώπους αυτού του τόπου την δυνατότητα να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους καλύτερα από τον καθένα.

Τι ζητάμε από σένα;

…Μη κεφάλαιο για να δημιουργήσουμε υπεραξία και να αναπτύξουμε τον τόπο μας.

Νάτο, το έβαλα και το αναπτυξιακό σκέλος για να είμαι μέσα στα πράγματα.

Αλέξη, περιμένω απάντηση.

*Ο Χ. Μπούκας είναι Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας.