Τι σημαίνουν μνημόνια και παγκοσμιοποίηση; Φτώχεια, ανεργία και λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πόρων των λαών. Τα υπερκέρδη μαζεύονται σε όλο και λιγότερα χέρια καπιταλιστών.

Οι άνεργοι αποτελούν τον εφεδρικό στρατό του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός αντλεί τη δύναμή του από αυτόν το στρατό, αφού είναι έτοιμος να δώσει τη δουλειά σε άλλον εργάτη, αν του συγκεκριμένου δεν του αρέσουν οι όροι.

Τα αφεντικά πληρώνουν χαμηλότερους μισθούς και φέρονται στους εργαζόμενους όπως εκείνοι νομίζουν με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών. Αν κάποιος από αυτούς παραιτηθεί ή απολυθεί, υπάρχουν πολλοί άλλοι διαθέσιμοι.

Στην πατρίδα μας εφαρμόζονται μνημονιακές πολιτικές από το 2010 μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Δεν υπάρχει μνημόνιο με ανθρώπινο πρόσωπο. Άγρια επίθεση του καπιταλισμού είναι. Η λεηλασία του Ελληνικού Λαού, πρέπει να διασφαλίζει υπερκέρδη στους τοκογλύφους.

Πρέπει να ξεπουληθούν ιδιαίτερα κερδοφόρες επιχειρήσεις, δομές του Ελληνικού κράτους που αποκτήθηκαν με τον ιδρώτα του Ελληνικού Λαού και να χτυπηθούν με ιδιαίτερη  σφοδρότητα οι κοινωνικά δικαιώματα (μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, υγεία και παιδεία).

Εκσυγχρονισμό του κράτους, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη το ονομάζουν.

Αυτή την πολιτική, υλοποιεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για να δούμε τι γίνεται στον δικό μας τομέα, στον τομέα της υγείας σαν κεντρική πολιτική, πώς αυτή υλοποιείται στον τόπο μας και τι επιπτώσεις έχει στους πολίτες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα τελεσίδικα με την απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου 2016 για υπερεργασία των γιατρών πέραν των 48 ωρών εβδομαδιαία.
Σήμαινε με την απλή λογική, μαζικές προσλήψεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας  για να πληρωθούν τα κενά.

Αντί αυτού το ελληνικό δαιμόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον ίδιο λειψό αριθμό γιατρών, ικανοποιεί την δικαστική απόφαση, νομοθετώντας Νόμο για ελαστική  απασχόληση των γιατρών.

Τι λέει με απλά λόγια: όταν γιατρός δουλεύει 48 ώρες τη βδομάδα (κανονικό ωράριο και εφημερίες) πρέπει υποχρεωτικά το υπόλοιπο να μείνει εκτός εργασίας (ρεπό).

Εφευρίσκουν ευρεσιτεχνίες και νομοθετούν άγριες και εξευτελιστικές πολιτικές.

Η λειτουργία των Κλινικών αποδιοργανώθηκε. Από 4 γιατροί που φαίνονται να υπηρετούν σε μια Κλινική, σπανίως λειτουργούν 2 (οι άλλοι βρίσκονται σε υποχρεωτική αποχή από την εργασία τους, γιατί έχουν εργαστεί το προβλεπόμενο 48ωρο), για να εξυπηρετήσουν πολλαπλές ανάγκες πέραν των Κλινικών τους, όπως επί παραδείγματι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που στερείται παντελώς γιατρών και προκαλούν αφαίμαξη γιατρών από τις Κλινικές που καλούνται να καλύψουν το κενό.

Με απλά λόγια, η έλλειψη γιατρών στο δημόσιο σύστημα, έγινε αυτομάτως μεγαλύτερη.

Την πολιτική και διοικητική εξουσία, δεν ενδιαφέρει απολύτως τίποτα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι συνθήκες λειτουργίας των γιατρών που είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν σε υπερδιπλάσια ιατρικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, αλλά, πρωτίστως, δεν τους ενδιαφέρει απολύτως η υγεία και νοσηλεία των πολιτών.

Υπερηφανεύονται για την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης δύο περίπου εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.

Μέτρο, που εξαρχής χειροκροτήσαμε και αναδείξαμε δημόσια ως απολύτως ανθρώπινο με θετικό πρόσημο. Δεν νοείται ανθρώπινη ύπαρξη να έχει ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και λόγω οικονομικής ανέχειας να την στερείται.

Όμως, είναι αυτονόητο ότι το μέτρο αυτό απαιτεί πρόσληψη προσωπικού και επί πλέον χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διπλασιασμός περίπου του φόρτου του δημόσιου συστήματος υγείας, απαιτεί ενίσχυσή του. Δυστυχώς όμως αυτή η ενίσχυση, ποτέ δεν υπήρξε με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των χρηστών υγείας και την υποβάθμιση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης.  

Υπεύθυνος; Μα φυσικά ο γιατρός. Αυτός θα απολογηθεί για τις καθυστερήσεις εξέτασης ασθενών, αυτός είναι υπεύθυνος σε αδόκητη επιδείνωση ή ακόμη και σε αδόκητο θάνατο ασθενών.

Αυτή δεν είναι πολιτική. Αυτή είναι ανηθικότητα έναντι των εργαζομένων και έγκλημα κατά των ασθενών. Αυτό ζούμε σήμερα στην άσκηση της ιατρικής στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Για αυτό, εμείς ζητάμε το αυτονόητο: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και ασφαλώς ικανή χρηματοδότηση, ώστε να ισορροπήσει το σύστημα και να αποδίδονται ταχύτερα και καλύτερα υπηρεσίες υγείας στον πολίτη.

Έρχεται το σύστημα σήμερα και εξαπολύει νέες τροχιοδεικτικές βολές κόβοντας αυθαίρετα και παράνομα τη μισθοδοσία των επικουρικών συναδέλφων γιατρών.

Ψελλίζουν αστήρικτες δικαιολογίες. Και όταν πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη, «ορθώνουν» το ανάστημά τους ότι δήθεν με τους δικούς τους ηρωικούς αγώνες, καταφέρουν να πληρωθούν μετά δυό μήνες οι γιατροί!

Κισσοί και ασπόνδυλοι, (χρήσιμοι ηλίθιοι, κατά Λένιν), υπάρχουν παντού, πάντα έτοιμοι και υπάκουοι να υλοποιήσουν για τους πάτρωνές τους τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές.

Οσονούπω, όταν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Ελεγκτικό Συνέδριο), θα αρχίσουν να απολύονται σταδιακά οι επικουρικοί γιατροί, αρχής γενομένης από όσους ξεπέρασαν τα δύο χρόνια υπηρεσίας.

Και ας αγωνιζόμαστε εμείς για μονιμοποίησή τους εφόσον πληρούν μόνιμες, επιτακτικές και διαρκείς ανάγκες υγείας των πολιτών. Εκείνοι, θα συνεχίσουν να απολύουν γιατρούς.

Ίσως πάρουν άλλους. Πόσους; Πότε;

Στο μεταξύ, το πραγματικό καραβάνι των μεταναστών υγείας του τόπου μας, θα ταξιδεύει μέσα στην έρημο του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της οικονομικής του αφαίμαξης και της οικογενειακής ταλαιπωρίας, να βρει τον τόπο των δακρύων, ίσως στα Γιάννενα, ίσως στην Αθήνα, ίσως πουθενά!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα παίξει με τους αριθμούς, ανακυκλώνοντας την ανεργία και με την στατιστική για δήθεν βελτίωση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Οι ασθενείς θα μετρηθούν πάνω σε πίνακες με καμπύλες, τόξα και διαγραμμίσεις.

Ασφαλώς όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, τους αγώνες και τον καθαρό λόγο της ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ για τα δίκαια αιτήματα του Κερκυραϊκού Λαού που εξυπηρετούν το στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.

Η κυβέρνηση απαντά με ΣΟΚ και ΔΕΟΣ!

Διαδοχικά χτυπήματα. Αλύπητα. Μέχρι να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει, άλλο μεγάλο χτύπημα. Συνέχεια και κατ’ εξακολούθηση με ρυθμό πολυβόλου.

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ!  Μας λυγίζουν αδέρφια!

Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση. Τάζουν μόνιμο προσωπικό, μένουν μόνο στα λόγια, και προσλαμβάνουν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (σαν τους δικούς μας επικουρικούς γιατρούς) και αυτούς λειψούς.

Τους χρησιμοποιούν όσο νομίζουν, μετατρέποντάς τους σε όμηρους, εκχυδαΐζοντας την προσωπικότητα του καθενός και ταυτόχρονα προσβάλλοντας την λογική, υποσχόμενοι –οι κυβερνώντες- ότι αποκτούν (επικουρικοί γιατροί και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί) το προσόν της εμπειρίας σε μελλοντική προκήρυξη μονίμων θέσεων.

Όλα κάνουν τον κύκλο τους. Ας κάνουμε και εμείς λοιπόν τον δικό μας κύκλο, να τελειώσουμε από εκεί που αρχίσαμε.

Τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, δέχονται αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα του αδίσταχτου καπιταλισμού, όπως αυτός εκφράζεται με τα μνημόνια στη χώρα μας.

Μισθοί και συντάξεις: έχουν μπει στις ράγες που οδηγούν τον απροστάτευτο εργαζόμενο και συνταξιούχο στον καιάδα. Περικοπές πρόπερσι, πέρσι, φέτος και βεβαίως, βεβαίως του χρόνου, του παραχρόνου. Το δέσαμε αυτό.

Υγεία-παιδεία: περικοπές στη χρηματοδότηση, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απολύσεις, ανακύκλωση ανεργίας.

Λέμε εμείς τώρα: μήπως ήρθε η ώρα να συνασπιστούμε να αντεπιτεθούμε;

Γιατί κανένα πρόβατο δεν απέφυγε τη σφαγή του βελάζοντας.

Γιατί, η ελπίδα που μας έταξαν, σε μεγάλη απελπισία και εθνική μελαγχολία μετατράπηκε”.

*Άρθρο του Χ. Μπούκα. Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας.