Ομολογουμένως, αποτελεί ιδιαίτερη χαρά των Ελληνικών κυβερνήσεων, όσο και της παρούσας, να έρχονται σε διπλωματικές επαφές με τα γειτονικά κράτη. Αυτό το γεγονός έχει αποτυπωθεί ιδιαιτέρως πολύ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και προπάντων, έχει είναι προφανής η διάθεσή των γειτόνων μας για εποικοδομητικό διάλογο, συνεργασία, αλληλεγγύη και φιλία! Μου φαίνεται όμως ότι βρίσκομαι στη δική μου διάσταση… Μιας και μόνο αυτά, ούτε εν μέρει, δεν συμβαίνουν!

Τα όσα διαδραματίζονται με διαψεύδουν! Ωστόσο, θα πρέπει να καταγραφεί πως δεν φταίνε μόνο οι «σημερινοί» κυβερνώντες για την όποια υπόληψη χαίρει η πατρίδα μας στο πρόσωπο των γειτόνων. Δεν την έφερε την καταστροφή μόνο η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά… Δεν θα ήταν ωραία τέτοια προσέγγιση που συνηθίζει να υιοθετεί, ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση της γνήσιας αριστεράς… (ας το αλλάξουμε και λίγο!)

Καλώς ή κακώς οφείλει να υπάρχει συνέχεια, ακολουθία στον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων εθνικής σημασίας. Το ότι εξελέγη κυβέρνηση που έφερε για πρώτη φορά πραγματικά αριστερή προσέγγιση ως προς την διακυβέρνηση…δεν υποδηλώνει ότι τώρα είμαστε και λιγότεροι Έλληνες!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας (κ. Νίκος Κοτζιάς) και Αλβανίας (κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι). Συγκεκριμένα, θέματα τα οποία ουδέποτε στο παρελθόν είχαν συζητηθεί συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης των υπουργών στις 19 Ιανουαρίου στην Κορυτσά. Τρεις προτάσεις επίλυσης…(και ποια ακριβώς τα προβλήματα που οφείλουν να επιλυθούν, άραγε…) σημαντικών προβλημάτων, όπως προτάθηκαν εκ μέρους του κ. Μπουσάτι (σημαντικά προβλήματα και μόνο για την Αλβανική εκπροσώπηση…) συζητήθηκαν κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών έκανε λόγο για την άρση του εμπολέμου η οποία περιλαμβάνει και το ζήτημα της «τσαμουριάς» και μεταξύ άλλων το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, ανέφερε ότι εγείρονται ζητήματα άμεσης επίλυσης για περαιτέρω διευκόλυνση των συμπατριωτών του που διαμένουν στην Ελλάδα σχετικά με την έκδοση αδειών οδήγησης όσο και την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι, ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας περιέγραψε και το «πακέτο του μέλλοντος», λέγοντας ότι αφορά θέματα που σχετίζονται με την τελική διευθέτηση του συνοριακού καθεστώτος, καθώς υπάρχει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα από τη μία πλευρά και από την άλλη η απόφαση του 2009 (του συνταγματικού δικαστηρίου που ακύρωσε την Συμφωνία) μαζί με τις θέσεις των δύο πλευρών. Με λίγα λόγια έκανε κι αυτός με τη σειρά του ξεκάθαρες τις θέσεις του όσον αφορά ζητήματα που εγείρονται… (κατ’ αυτόν) σχετικά με την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας… Βαλλόμεθα πανταχόθεν!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, τουλάχιστον επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Τιράνων αναπτύσσονται με διερευνητική διάθεση και όχι με στόχο τη διαπραγμάτευση. Οπότε, μπορούμε να μείνουμε ήσυχοι για τώρα… Δόξα τω Θεώ!

Παρά το ότι οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας έχουν γίνει γνωστές στην Αθήνα, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο εξωτερικών. Καμία μα καμία δήλωση! Και πάλι εν κρυπτώ και παραβύστω! Ανύπαρκτη κοινωνική λογοδοσία! Κι αν όχι κοινωνική λογοδοσία, μιας και τα πλήθη είναι ετερόκλιτα όταν διαφωνούν με την παρούσα και μόνο κυβέρνηση… συνεννόηση με την αξιματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου για ποιο λόγο δεν έγινε!;!

Δε θα συμμεριστώ την καταστροφολογική άποψη ορισμένων οι οποίοι καταγγέλλουν τον υπουργό εξωτερικών περί ανικανότητας, χαμηλού και ευτελούς επιπέδου γνώσεως σχετικών ζητημάτων καθώς και μηδαμινής ευαισθησίας επί ζωτικής σημασίας θεμάτων για την χώρα μας. Σίγουρα, όμως υπάρχουν και καλύτεροι!

Απαράδεκτη όμως και η στάση της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντέδρασε μετά και τον εμβολισμό του «Γαύδος». Είναι ποτέ δυνατόν τα δελτία τύπου του υπουργείου να χαρακτηρίζουν ως αγεωγράφητους τους γείτονες όταν χαίρει πρώτος ανάλογων «δεξιοτήτων» ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας;; Είναι ποτέ δυνατόν;;; Μυτιλήνη και Λέσβος… το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του… Η κυβέρνηση δεν είναι παρεάκι φίλων και γνωστών που αποφάσισαν ‘ας πάμε να κυβερνήσουμε’… Όχι ότι και κάποιοι προηγούμενοι κυβερνώντες ήταν καλύτεροι μιας και στο ίδιο σημείο την Ελληνική σημαία την πήρε ο αέρας!!

Αλλά μια στιγμή… γιατί κάτι σημαντικό ξεχνάμε να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο! Τα Ελληνικά σύνορα δεν είναι και Ευρωπαϊκά; Δηλαδή, δεν εμβολίσθηκε Ελληνικό σκάφος που προστατεύει τα Ευρωπαϊκή σύνορα; Ή μήπως είμαστε Ευρώπη όποτε αρέσκονται οι απ’ έξω;

Μα τόσο πολύ φοβούνται τον Σουλτά.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ”Επισημάνσεις της Κυριακής”, 25-02-2018.