Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου άνοιξε τις πύλες της η 40η IFT διεθνής τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και τόσο για την χώρα μας, που έχει την τιμητική της, όσο και για την Κέρκυρα, η οποία συνδέεται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την Σερβία, αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και να στοχεύσουμε σε ένα κοινό του οποίοι είναι φίλα προσκείμενο προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

 Η Ελλάδα και η Κέρκυρα είναι με διαφορά οι πλέον δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους Σέρβους τουρίστες, αφού είναι εύκολα προσβάσιμη η επίσκεψη τους σε αυτούς, ενώ ισχυροί είναι οι δεσμοί, θρησκευτικοί και ιστορικοί, που ενώνουν τις δύο χώρες και αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο και κριτήριο στις επιλογές των Σέρβων επισκεπτών. Απόδειξη τούτου είναι ότι τα τελευταία χρόνια και αφού η Σερβία στάθηκε δυναμικά στα πόδια της μετά την κρίση του πολέμου, έχει τονωθεί το τουριστικό ρεύμα με αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι Σέρβοι που επισκέφθηκαν τους προορισμούς μας. 

Η έκθεση «IFT 2018» αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός στη Σερβία και όλα τα Βαλκάνια, συγκεντρώνοντας μεγάλη συμμετοχή tour operator όλων των βαλκανικών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Φέτος πρόκειται να συμμετάσχουν 1.100 εκθέτες από 56 χώρες, ενώ αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες.

Κουντουρά: Το 2018 θα είναι ακόμη ένα έτος ρεκόρ για τον τουρισμό

Στα εγκαίνια της 40ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βελιγράδι, παρέστη την Πέμπτη η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα.

Στην ομιλία της η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στη θεαματική αύξηση που σημείωσε η επισκεψιμότητα Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία δύο έτη, φτάνοντας τους 850 χιλιάδες επισκέπτες. Ανέφερε δε, ότι με βάση τις προκρατήσεις, αναμένεται για το 2018 αύξηση 10 με 15% των επισκέψεων από τη Σερβία.

Η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι πέρα από τους προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα που επισκέπτονταν παραδοσιακά οι Σέρβοι τουρίστες, τα τελευταία δύο χρόνια αρχίζουν και ανακαλύπτουν νέους προορισμούς στην νότια και νησιωτική Ελλάδα. Στο περιθώριο της έκθεσης, η κ. Κουντουρά συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό της, Ράσιμ Λιάγιτς, ενώ είχε σύντομη συνομιλία και με την πρωθυπουργό ‘Ανα Μπέρναμπιτς. Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, η Ελληνίδα υπουργός και ο κκ. Λιάγιτς, επισκέφθηκαν το περίπτερο του ΕΟΤ όπου συνομίλησαν με εκθέτες και δοκίμασαν ελληνικά εδέσματα. Η κ. Κουντουρά μάλιστα, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς με χορευτικό συγκρότημα που είχε επίδειξη στο ελληνικό περίπτερο.

Σε δήλωση της για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κουντουρά εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι ένα ακόμα έτος επιτυχίας για τον ελληνικό τουρισμό και θα σημειωθεί νέο ρεκόρ επισκεπτών αλλά και επενδύσεων. «Η μεγάλή αύξηση που σημειώθηκε στον τουρισμό τα τρία τελευταία χρόνια, έχει αναδείξει την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό και για επενδύσεις. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε 350 νέες τουριστικές επενδύσεις σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Τα επόμενα χρόνια, ο τουρισμός που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας, θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» επισήμανε στη δήλωση της η κ. Κουντουρά.

Σημειώνεται πως το ελληνικό περίπτερο στην διεθνή έκθεση Βελιγραδίου, επισκέφθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αποστολή Βελιγράδι: Διονύσης Μάμαλος.