Με ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για τον Ελληνικό τουρισμό άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου. Με έντονη παρουσία από την Ελλάδα πολλών επιχειρήσεων και φορέων αναμένεται τις επόμενες μέρες να πιστοποιηθεί η σημαντική άνοδος που καταγράφεται σε προκρατήσεις από τη μεγαλύτερη αγορά τουρισμού της Ευρώπης. Ήδη όπως αναφέρεται με βάση στοιχεία πολλών tour operators η Ελλάδα έχει άνοδο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι. Γερή επιστροφή κάνoυν προορισμοί όπως η Κως αλλά και άλλες περιοχές.

Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό η άνοδος γίνεται λόγω των καλών τιμών που προσφέρουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις κάτι που όμως δε βοηθά την στήριξη των εσόδων.

Πάντως στο πλαίσιο της έκθεσης αναμένεται να γίνουν πολλές επαφές τόσο των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας ‘όσο και των επιχειρηματιών με στόχο την ανάδειξη της εγχώριας αγοράς.

Στην 51η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ) συμμετέχουν φέτος 10.000 εκθέτες από 180 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τιμώμενη χώρα η Μποτσουάνα. Μάλιστα η έκθεση φέτος αφιερώνει χώρο και χρόνο στο ψηφιακό κομμάτι του τουρισμού. Έτσι η τεχνητή νοημοσύνη στον τουρισμό θα παρουσιασθεί σε όλες τις εκδοχές της, με αφιερώματα στους τρόπους εφαρμογής της καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης.

Όπως αναφέρει η DW o τουριστικός κλάδος έχει κάθε λόγο να ατενίζει με περισσή αισιοδοξία τη φετινή σεζόν αφού ο αριθμός των κρατήσεων για τους ερχόμενους μήνες βρίσκεται σε συνεχή ανοδική τροχιά. «Πολλοί Γερμανοί έκλεισαν αυτή τη φορά τις κύριες διακοπές τους νωρίτερα απ΄ ότι συνήθως, εν μέρει το Νοέμβριο και Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς», επισημαίνει στην DW ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου Νόρμπερτ Φίμπιγκ.

Στις απόλυτα «top» τάσεις του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται η Ελλάδα που εξελίσσεται στον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Θα «βουλιάξει» από κόσμο και πάλι η Ισπανία

Δημοφιλέστερος προορισμός παραμένει η Ισπανία και ειδικότερα η Μαγιόρκα, που για άλλη μια χρονιά αναμένεται να «βουλιάξει» από κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον για τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί 3.800 πτήσεις προς τις Βαλεαρίδες από 22 γερμανικά αεροδρόμια. Κατά μέσο όρο περισσότερα από 100 αεροπλάνα θα απογειώνονται καθημερινά με κατεύθυνση τη δυτική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα αρχίζει να ανακάμπτει η τουριστική κίνηση προς την δοκιμαζόμενη τα τελευταία χρόνια Αίγυπτο ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση και για τουριστικά πακέτα προς Βουλγαρία και Κροατία. Παράλληλα όλο και πιο δημοφιλείς γίνονται και οι κρουαζιέρες. «Τα γεγονότα του 2016 δεν κλόνισαν τη διάθεση των Γερμανών για ταξίδια», εκτίμησε πρόσφατα ο επικεφαλής του τουριστικού ομίλου DER Touristik Central Europe.

Κατακόρυφη μείωση των κρατήσεων για Τουρκία

Εξαιρετικά δυσοίωνες, αντίθετα, είναι οι προβλέψεις για τον τουρκικό τουρισμό. Τέλη Ιανουαρίου ο τζίρος των τουριστικών γραφείων για κρατήσεις προς την Τουρκία ήταν μειωμένος κατά 58% σε σχέση με πέρσι. Και αυτό ενώ πέρσι είχε υποχωρήσει ήδη κατά 40% σε σχέση με το 2015. Οι δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικών μεθόδων με αφορμή την ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία σίγουρα δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Αντιθέτως, σε περίπτωση που εδραιωθεί η εν μέρει αντιγερμανική και αντιευρωπαϊκή αυτή στάση, «τότε φυσικά αυτό θα ζημιώσει την εικόνα της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού για τους Γερμανούς», επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα τουρισμού Τόρστεν Κίρστγκες, σε συνέντευξή του προς την Neue Osnabrücker Zeitung.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη χρονιά οι Γερμανοί απέφυγαν μαζικά την Αίγυπτο, την Τυνησία και την Τουρκία η οποία το 2015 ήταν ακόμα ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός των Γερμανών.
Πηγή: reporter.gr