Εντάξει, δεν «είδε» απλά ο Πρωθυπουργός κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο νησί μας όπου συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι, υπόγραψε τις συμφωνίες του, με πρώτη την Τραινοσέ, την ενέργεια, φυσικό αέριο και ΑΠΕ, δηλαδή ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και το προσφυγικό – μεταναστευτικό και φυσικά τους υδρογονάνθρακες, θέμα για το οποίο δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Ιταλοί, όπως βέβαια και οι Γάλοι.

Τι έμεινε στη Κέρκυρα; Το μόνο όφελος που έμεινε είναι ότι για δυο τρεις μέρες το νησί μας βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Από κει και πέρα, κανένα άλλο όφελος. Θα ρωτήσει κάποιος, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο όφελος όταν συζητούνταν διμερή θέματα; Ίσως ναι, αν υπήρχε η πολιτική βούληση. Εξηγούμε, αν έχει συμφωνηθεί να περάσει από την περιοχή μας ο αγωγός για το φυσικό αέριο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας υποσταθμός, για να έχει και η Κέρκυρα φυσικό αέριο. Μια υπόθεση εργασίας. Αλλά θα μου πείτε, σε αυτά τα ζητήματα, ισχύει πάντα η έννοια της σχέσης κόστους – οφέλους. Σιγά μην γίνουν εγκαταστάσεις σε ένα νησί 120 χιλιάδων κατοίκων, που βέβαια το 120 χιλιάδες κάτοικοι είναι παραπλανητικό, γιατί τους 6 μήνες κατοικούν οι διπλάσιοι ή και οι τριπλάσιοι κάτοικοι στο νησί. Αλλά ποιος το διεκδίκησε; Ο Δήμος; Η Περιφέρεια; Οι Βουλευτές μας; Το Επιμελητήριο; Ποιος;

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τον Τουρισμό ήταν εδώ και οι αρμόδιοι Υπουργοί των δύο χωρών. Θα μπορούσε να ζητηθεί κάτι, υπέρ της Κέρκυρας. Δεν θα το πω εγώ. Θα έπρεπε να το πουν και να το ζητήσουν οι αρμόδιοι, που υποτίθεται ότι έχουν ένα συνολικό σχεδιασμό για τον τουριστικό μας προορισμό.

Ήταν και η Υπουργός Πολιτισμού, συζητήσεις έγιναν, βγήκε κάτι όμως, ως όφελος από αυτές τις συζητήσεις; Εκμαιεύσαμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, όσον αφορά κυρίως τις οχυρώσεις; Όχι. Γιατί, ναι μεν η Υπουργός Πολιτισμού η κυρία Κονιόρδου, να έδειξε στη συζήτηση με τον Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο καλή θέληση, αλλά αυτό δεν αρκεί. Μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, φοβάμαι ότι μπορεί να έχει ξεχάσει ήδη την όποια καλή προαίρεση έδειξε κατά την συζήτηση.

Γενικό συμπέρασμα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί μας νομίζω ότι είναι το αναμενόμενο, δηλαδή στο ίδιο έργο θεατές. Δεν λέω ότι ήταν κακό που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας το νησί μας για την συνάντηση, κάθε άλλο, απλά ότι τα οφέλη που προκύπτουν είναι ελάχιστα και επικεντρώνονται μονο στο ότι «έπαιξε» το όνομα Κέρκυρα 2-3 μέρες στα Ελληνικά και Ξένα Μ.Μ.Ε. μέχρις εκεί.

Υ.Γ
Όσον αφορά τους λεονταρισμούς με τις αναρτήσεις των πανό και τα τσιτάτα, δεν νομίζω ότι έχουν να προσφέρουν τίποτα, απλά αποκαλύπτουν τη «διγλωσσία» κάποιων εμπλέκονται σε αυτές τις πράξεις, από την μία διαμαρτύρονται στο Πρωθυπουργό, από την άλλη στρογγυλοκάθονται σε θέσεις εξουσίας που έχουν καταλάβει ελέω ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις ‘’Επισημάνσεις της Κυριακής’’ 17-09-2017.