Στην Κέρκυρα πραγματοποιείται αύριο το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού Ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι.

Ήδη τα μέτρα ασφάλειας είναι πολύ μεγάλα με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγόρευση οχημάτων από αρκετούς δρόμους.

Τον Πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσουν έξι υπουργοί, ενώ αντίστοιχης δυναμικότητας θα είναι και η ιταλική κυβερνητική αντιπροσωπεία. Μαζί τους στην Κέρκυρα θα βρεθούν και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, όπως η Edison, η ΕΝΙ και η Enel, αλλά και εταιριών που ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις, όπως η Snam.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν στο επίκεντρο των συζητήσεων να είναι επενδύσεις και ενεργειακά θέματα με γεωπολιτικές διαστάσεις, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου East Med και IGI, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και οι λιγνιτικές μονάδες.

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.