Ιάκωβος Σούσης MSc, FRCOG
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιατρός Αναπαραγωγής
Συγγραφέας του βιβλίου ‘’Γίνε Γονιός».

Μία εξαιρετικά σοβαρή αναδρομική μελέτη για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο με τη μεταφορά ενός εμβρύου έδειξε ότι η ηλικία των 34 ετών είναι κομβική όσον αφορά στην επιτυχία της προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility από τον καθηγητή Silber και τους συνεργάτες του από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

Σε μία περίοδο 8 ετών, από τα 14,185 ωάρια που ελήφθησαν σε 13,949 ωοληψίες φυσικού κύκλου γεννήθηκαν τελικά 1,913 μωρά από την μεταφορά ενός εμβρύου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο είναι σχετικά σταθερά μέχρι την ηλικία των 34 ετών. Μετά όμως ελαττώνονται ταχύτατα, με ρυθμό 10% ανά έτος.
Στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, στις οποίες έγινε μεταφορά ενός εμβρύου σε φυσικό κύκλο, το ποσοστό που γέννησαν ένα ζωντανό μωρό ήταν 26%. Στις γυναίκες άνω των 42 ετών, το ποσοστό ελαττώθηκε σημαντικότατα στο 1%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι στις γυναίκες κάτω των 35 ετών, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα γέννησης ζωντανού μωρού ανά ωάριο που παίρνουμε σε φυσικό κύκλο, σε σχέση με τα ωάρια που λαμβάνονται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση με φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.

Πρέπει να γίνει κατανοητό όμως ότι στην εξωσωματική με διέγερση των ωοθηκών, δεν έχουμε μόνο ένα ωάριο όπως στον φυσικό κύκλο, καθώς με τη φαρμακευτική αγωγή η γυναίκα παράγει περισσότερα ωάρια και συνεπώς έχουμε περισσότερα έμβρυα τα οποία καταψύχονται και χρησιμοποιούνται σε επόμενες προσπάθειες.
Όταν λοιπόν συνυπολογιστούν και τα ποσοστά κυήσεως με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων, οι γεννήσεις των παιδιών ανά κύκλο εξωσωματικής με φαρμακευτική διέγερση ανέρχονται σε 75%, έναντι 26% σε φυσικό κύκλο, όπως δείχνει η μελέτη.

Δηλαδή, αν είχαμε 100 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο, θα κάναμε 100 ωοληψίες, θα παίρναμε 100 ωάρια, θα κάναμε 100 εμβρυομεταφορές και θα καταλήγαμε σε 26 μωρά. Αν είχαμε 100 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση με φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, θα κάναμε 100 ωοληψίες, θα παίρναμε 800 ωάρια, θα κάναμε περισσότερες από 100 εμβρυομεταφορές και θα καταλήγαμε σε 75 μωρά. Επομένως, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, θα έχουμε περισσότερες γεννήσεις ανά ωοληψία όταν η γυναίκα υποβληθεί σε φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών.

Όσον αφορά τις γυναίκες άνω των 35 ετών, ο φυσικός κύκλος πρέπει να προσφέρεται ως δεύτερη επιλογή και μόνο στις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν ανταποκριθεί στην φαρμακευτική αγωγή (φτωχές απαντήτριες) ή σε εκείνες που υπάρχει αντένδειξη φαρμακευτικής αγωγής. Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο μετά τα 42 έτη είναι μόλις 1%, στις συγκεκριμένες γυναίκες δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση του φυσικού κύκλου και να χάνεται πολύτιμος χρόνος, αλλά να συζητείται η εναλλακτική της δωρεάς ωαρίων (εφόσον είναι επιθυμητή) που προσφέρει ποσοστά επιτυχίας 60-70%.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:
http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(17)30257-1/pdf